Home « tratamente « Uleiul de cocos - beneficii pentru sănătate

Uleiul de cocos - beneficii pentru sănătate

Adaugat pe 08 martie 2013

Uleiul de cocos este benefic pentru îngrijirea părului, a pielii, înlătură stresul, menţine un nivel optim al colesterolului, ajută la pierderea în greutate, îmbunătăţeşte imunitatea, ajută digestia, util în tratarea bolilor de inimă, a diabetului, HIV, cancer, întăreşte oasele. Aceste beneficii sunt atribuite prezenţei acidului lauric, capric şi caprylic. Acestea au proprietăţi antimicrobiene, antioxidante, antifungice, antibacteriene şi de calmare.

Îngrijirea părului

Uleiul de cocos este un ingredient natural foarte benefic pentru păr. Ajută părul să crească mai repede şi mai sănătos, conferindu-i o strălucire deosebită. Este eficient atât pentru părul uscat, deteriorat, cât şi pentru cel sănătos.

Uleiul de cocos este foarte utilizat în sub-continentul indian, majoritatea oamenilor aplicându-l zilnic pe păr, după spălare. Este un balsam extraordinar şi ajută la repararea părului deteriorat.Acesta furnizează proteinele esenţiale necesare pentru hrănirea părului uscat, deteriorat.

Masajul regulat al scalpului cu ulei de cocos elimină mătreaţa, chiar şi păduchii şi ouăle depuse de aceştia.

Îngrijirea feţei

Uleiul de cocos este foarte bun şi pentru masajul feţei. Acţionează ca un hidratant foarte eficient - pentru toate tipurile de piele. Beneficiile uleiului de cocos pentru piele sunt asemănătoare cu cele ale uleiului mineral. Dar, spre deosebire de uleiul mineral, uleiul de cocos nu prezintă efecte adverse atunci când este aplicat pe piele. Astfel, uleiul de cocos este indicat pentru a preveni uscarea şi exfolierea pielii. Acesta întârzie apariţia ridurilor şi lăsarea pielii, acestea făcându-şi apariţia odată cu înaintarea în vârstă.

Uleiul de cocos este util, de asemenea, în tratarea unor probleme specifice pielii, cum ar fi: psoriazisul, dermatitele, eczemele şi alte infecţii ale pielii. Din acest motiv, uleiul de cocos este folosit ca ingredient de bază în diverse produse de îngrijire a pielii, cum ar fi: săpunuri, loţiuni, creme etc. Uleiul de cocos ajută, de asemenea, în prevenirea îmbătrânirii premature şi a bolilor degenerative datorită proprietăţilor sale antioxidante.

Bolile de inimă

S-a răspândit ideea eronată că uleiul de cocos ar fi dăunător pentru inimă. Această idee a luat naştere din cauza faptului că uleiul de cocos conţine o mare cantitate de grăsimi saturate. Cu toate acestea, uleiul de cocos este benefic pentru inimă. Acesta conţine 50% acid lauric, care ajută în prevenirea diferitelor boli de inimă, menţinând şi un nivel optim al colesterolului şi al presiunii sângelui.

Grăsimile saturate prezente în uleiul de cocos nu sunt dăunătoare ca în cazul altor uleiul vegetale. Nu provoacă creşterea nivelului de colesterol. De asemenea, reduce posibilitatea degradării arterelor şi, prin urmare, ajută în prevenirea aterosclerozei.

Scăderea în greutate

Uleiul de cocos este foarte benefic pentru scăderea în greutate. Este uşor de digerat şi contribuie la funcţionarea corectă a tiroidei şi a sistemului de enzime. Ajută metabolismul, deoarece înlătură stresul din pancreas, ceea ce are ca efect mai multă energie, ajutând persoanele obeze să piardă din greutate. Astfel, persoanele care trăiesc în zonele tropicale şi care folosesc zilnic uleiul de cocos în alimentaţia lor, nu sunt, în general, persoane grase, obeze sau supraponderale.

Digestia

Utilizarea internă a uleiului de cocos se realizează prin utilizarea lui la gătit. Uleiul de cocos ajută la funcţionarea corectă a sistemului digestiv, prevenind astfel bolile de stomac şi a problemelor legate de digestie. Grăsimile saturate găsite în uleiul de cocos au proprietăţi antimicrobiene putând lupta cu diferite bacterii, fungi, paraziţi etc. Uleiul de cocos ajută, de asemenea, în absorbţia altor nutrienţi precum vitaminele, mineralele şi aminoacizii.

Imunitatea

Uleiul de cocos este foarte bun, de asemenea, pentru sistemul imunitar. Acesta întăreşte sistemul imunitar, deoarece conţine lipide antimicrobiene, acid lauric, acid capric şi acid caprylic, acestea având proprietăţi antifungice, antibacteriene şi antivirale. Corpul uman transformă acidul lauric în monolaurin, despre care se spune că ajută în combaterea virusurilor şi a bacteriilor care duc la apariţia herpesului, gripei, chiar şi a HIV-ului.

Înlăturarea infecţiilor

Când este aplicat pe o infecţie, formează un strat chimic care protejează zona afectată de praf, fungi, bacterii sau viruşi care se găsesc în exterior. Uleiul de cocos este foarte eficient pentru vindecare vânătăilor, deoarece facilitează procesul de vindecare a ţesuturilor. Este foarte benefic în cazul infecţiilor datorită proprietăţilor sale antifungice, antivirale şi antibacteriene.

Sursă foto: www.wellnesstimes.com

Comentarii

Articole similare

Sfaturi pentru a reduce durerea de spate

Cu toţíi ne confruntăm la un moment dat în viaţă cu durerea de spate. Indiferent de  cauza apariţiei durerii de spate, aceasta este cu adevărat...

Cum învingem pofta de dulce

Dacă aveți poftă de morcov sau de măr, e perfect. Dar dacă, asemenea majorității oamenilor, aveți pofte mai puțin sănătoase, urmați sfaturile de mai jos pentru a nu cădea pradă...

Fructe permise persoanelor cu diabet (2)

Merele, cireșele, prunele negre și guava au beneficii multiple pentru persoanele bolnave de diabet. Alături de aceste fructe cu proprietăți deosebite, se numără și:

Fructe permise persoanelor cu diabet (1)

Diabetul este o tulburare a metabolismului, caracterizată printr-un nivel crescut al zahărului în sânge (glucozei). Diabetul poate fi de tipul 1 (corpul nu poate produce insulină) sau de tipul 2 (corpul nu poate...

Ce să mâncăm pentru a avea păr şi unghii puternice

Atunci când vorbim despre păr şi unghii sănătoase şi puternice, o dietă echilibrată nu ar trebui subestimată. Alimentele bogate în anumiţi nutrienţi sunt benefice pentru un păr sănătos şi pentru unghii tari...

Machiaj rezistent pentru vară

Adaptarea regimului de îngrijire a tenului în funcție de sezon este foarte importantă. Dacă ați realizat schimbări în regimul de îngrijire a pielii atunci când s-a trecut de la iarnă la primăvară...
Publicitate