Home « Dezvoltare personală « Trucuri pentru a învăţa mai bine, mai repede şi fără stres

Trucuri pentru a învăţa mai bine, mai repede şi fără stres

Adaugat pe 08 martie 2013

A învăţa nu reprezintă o singură activitate, ci o combinaţie de mai multe activităţi. Fiecare material de învăţat este diferit, iar stilurile de învăţare ale fiecărei persoane variază, de asemenea! Nu există o tehnică de învăţare ideală, care să se potrivească fiecărei persoane, însă, în continuare vom enumera o serie de tehnici, iar dumneavoastră va trebui să identificaţi ceea ce vi se potriveşte:

1) Vizualizarea

Pentru a memora cu uşurinţă informaţiile abastracte, va trebui să le imaginaţi ca o imagine. Dacă aveţi probleme în a memora un concept, vizualizarea este o tehnică utilă pentru a vă facilita înţelegerea acestuia.

2) Învăţarea pe de rost

Nu este o metodă recomandată, însă uneori este necesară. Învăţarea pe de rost presupune repetarea continuă a informaţiilor până când acestea sunt însuşite. Este utilă atunci când materialul de memorat se bazează pe fapte, date şi informaţii arbitrare, nefiind necesar ceva mai mult decât memorarea pe de rost.

3) Crearea de legături

Analizaţi două idei şi descoperiţi ce legătură există între ele. Acestea pot fi idei din acelaşi domeniu sau din domenii complet diferite. Astfel, realizaţi o hartă în minte, care conţine un drum, o legătură între informaţiile memorate.

4) Metafore

Dacă aveţi o idee complexă, comparaţi-o cu una mai simplă. Atunci când învăţaţi programare pe calculator, de exemplu, puteţi imagina o funcţie ca fiind o ascuţitoare. Un parametru este un creion tocit, iar când este inserat în ascuţitoare, are loc procesul de ascuţire, returnându-se un creion ascuţit. Unele metafore au o aplicare limitată, în timp ce altele pot fi folosite pentru o înţelegere mai profundă.

5) Diagrame

Desenaţi ceea ce învăţaţi, dacă aveţi o cantitate mare de informaţii. Această metodă este asemănătoare vizualizării, însă este mai comodă, diagramele fiind accesate mult mai uşor faţă de imaginile create în minte.

6) Notiţe fluide

Cei mai mulţi oameni scriu notiţele într-un mod linear, informaţiile fiind una după alta. Notiţele fluide pot părea mai dezorganizate, dar implică desenarea de conexiuni între idei şi scrierea în toate direcţiile în pagină. Amintiţi-vă că a lua notiţe presupune a încuraja învăţarea, nu doar stocarea informaţiile care au fost transmise.

7) Transformaţi materialul de învăţat în unul interesant

Informaţiile pe care le consideraţi interesante, le veţi aminti mult mai uşor. Încercaţi să găsiţi şi alte utilităţi pentru ceea ce învăţaţi, nu doar obţinerea unei note. Astfel, veţi putea învăţa mult mai uşor materialul, având şi o altă aplicabilitate.

8) Acordaţi studiului întreaga atenţie

Multe persoane "studiază" în timp ce ascultă muzică, navighează pe internet sau se uită la televizor. Chiar dacă aceste persoane pot face mai multe lucruri în acelaşi timp, acest lucru nu înseamnă că pot învăţa la capacitate maximă. Cel mai bine este să înlăturaţi orice sursă de distragere a atenţiei şi să vă concentraţi asupra materialului de învăţat.

9) Întrebaţi-vă de ce

Probabil aţi întâlnit copii obositori care întreabă tot timpul "De ce?" orice aţi spune. A venit timpul să deveniţi dumneavoastră acel copil curios şi să vă întrebaţi "De ce?" atunci când învăţaţi orice lucru nou. Când informaţiile formează un model logic în mintea dumneavoastră, acestea devin mai uşor de amintit.

10) Faceţi exerciţii

"Minte sănătoasă într-un corp sănătos!" poate părea un stereotip, însă este un adevăr! Persoanele care sunt în formă, au şi o minte mai ascuţită.

11) Înlăturaţi stresul

Petreceţi, socializaţi, faceţi tot ce vă ajută să vă relaxaţi. Dacă sunteţi deprimat nu veţi reuşi să studiaţi, ceea ce înseamnă că va trebui să alternaţi studiul cu activităţile care vă fac plăcere. Totuşi, o mahmureală nu vă va ajuta să studiaţi pentru examen sau să desenaţi o linie - nu trebuie să exageraţi cu distracţia!

12) Identificaţi-vă slăbiciunile

Aţi obţinut o notă nesatisfăcătoare la test. Din ce cauză? Din cauză că nu v-aţi pregătit suficient sau nu aţi putut aplica ceea ce aţi învăţat? Va trebui să vă cunoaşteţi slăbiciunile pentru a şti ceea ce trebuie să faceţi pentru a studia eficient.

13) Mâncaţi sănătos

Digestia foloseşte o cantitate considerabilă de energie din corpul dumneavoastră. A mânca sănătos, light, înainte de studiu, vă va ajuta să nu rămâneţi fără energie - n-o să vă mai simţiţi ameţit.

14) Scrieţi ceea ce învăţaţi

Scrierea este o metodă foarte eficientă de învăţare. Gândirea este un proces foarte ineficient, deoarece poate fi întreruptă cu uşurinţă de diversele distracţii, însă prin scriere, gândirea devine mult mai clară, mai eficientă.

15) Notele sunt doar nişte simboluri

Nu ar trebui să mai consideraţi că şcoala se referă doar la o înşiruire de note şi diplome. Şcoala trebuie percepută ca o etapă din viaţă, destinată dezvoltării personale. Găsiţi motive pentru a învăţa, pentru a vă însuţi anumite informaţii, găsiţi-le o altă utilitate. Nu trebuie să învăţaţi doar pentru a obţine o notă bună, ci pentru a vă completa cunoştinţele generale, educaţia.

Comentarii

Articole similare

Cum învățăm mai eficient

Vă este dificil să vă concentrați în timpul studiului? Sau aveți nevoie de noi idei pentru a îmbunătăți rutina de învățare? Iată 13 modalități prin care puteți învăța mai eficient...

Cum prevenim apariția celulitei

Celulita reprezintă o problemă comună, majoritatea femeilor confruntându-se cu aceasta. Pe lângă alte cauze, celulita are și un factor ereditar, motiv pentru care eliminarea ei completă este...

Alimente bogate în zinc

Zincul reprezintă unul dintre mineralele esențiale de care corpul nostru are nevoie - este prezent în aproape fiecare celulă a corpului. Zincul are un rol important în acțiunea enzimelor, acestea inițializând...

Beneficii ale consumului de bere

Berea, băutura pe gustul tuturor, are beneficii la care nu v-ați fi așteptat. Cu toate acestea, consumul de bere trebuie să fie moderat, din cauza numărului crescut de calorii al acesteia și a...

Indispoziții pe care sexul le poate vindeca

O partidă de sex este modalitatea prin care vă apropiați mai mult de partener, însă reprezintă și un exercițiu cardiovascular în sine. Știați că sexul poate ajuta în vindecarea anumitor probleme de sănătate...

Remedii pentru depresia sezonieră

Tratamentele pentru tulburările afective sezoniere pot include terapia cu lumină, medicamente sau psihoterapie. Dacă suferiți de tulburare bipolară, medicul va decide dacă se poate recomanda...
Publicitate