Home « dietă « Sarea - riscuri pentru sănătate

Sarea - riscuri pentru sănătate

Adaugat pe 10 aprilie 2013

sareO cantitate prea mare de sare în dieta zilnică are un impact negativ asupra corpului nostru, sarea inhibând absorbţia corectă a nutrienţilor şi afectând funcţionarea normală a corpului. Iată câteva dintre cele mai importante consecinţe negative cauzate de consumul unei cantităţi de sare care depăşeşte doza zilnică recomandată - maxim 6g de sare pe zi (2,4g de sodiu).

Hipertensiunea

Cea mai importantă consecinţă a consumului excesiv de sare este hipertensiunea. Consumul unei cantităţi mari de sare cauzează retenţia de apă şi produce un aflux anormal al moleculelor de apă în vasele de sânge. Această acţiune creşte instantaneu volumul şi presiunea sângelui. Creşterea bruscă a tensiunii sângelui poate provoca probleme cardiovasculare precum accidentele vasculare cerebrale şi atacurile de cord. Reducerea cantităţii de sare din dieta dumneavoastră poate scădea presiunea sângelui cu până la 25%.

Dezvoltarea anormală a inimii

Obiceiul de a consuma mâncăruri sărate creşte riscul bolilor de inimă care nu sunt relaţionate cu cele specifice tensiunii. Sarea are ca efect un volum mai mare de sânge, ceea ce înseamnă că inima va trebui să muncească mai mult pentru o circulaţie adecvată. Cu timpul, inima poate deveni anormal de mare, iar vasele de sânge mai subţiri. O inimă mai mare este semnificativ mai slabă şi poate provoca simptome precum durerile în piept, probleme de respiraţie şi oboseala cronică. Pot avea loc, de asemenea, probleme fatale precum stopul cardiac şi insuficienţa cardiacă.

Osteoporoza

Sodiul din corp inhibă absorbţia şi utilizarea calciului, ceea ce duce la pierederea masei osoase şi creşte porozitatea oaselor. Femeile după menopauză, diabeticii şi oamenii în vărstă, care sunt predispuşi deja la osteoporoză, ar trebui să acorde mai multă atenţie cantităţii de sare consumată zilnic.

Tulburări renale

Excesul de calciu şi de sodiu, care nu este folosit de corp, ajunge în urină. Astfel, rinichii vor avea o sarcină mai dificilă, ceea ce poate cauza apariţia cristalelor în rinichi. Tensiunea şi volumul mare al sângelui afectează, de asemenea, rinichii.

Deshidratarea

Senzaţia de sete apare imediat după ce am consumat produse sărate. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că o cantitate prea mare de sodiu elimină apa din celule şi din ţesuturi. Celulele deshidratate trimit semnale către creier că au nevoie de apă. Ţesutul încărcat de lichide va conferi aspectul unui corp inflamat, acest efect fiind mai evident în partea inferioară a corpului. Reducerea cantităţii zilnice de sare consumată poate fi de ajutor pentru a preveni picioarele şi gleznele umflate.

Boli digestive

Sodiul reglează echilibrul acido-bazic al sângelui şi al lichidelor corporale. Prea multă sare poate cauza refluxul de acid şi senzaţia de arsură în piept. Studiile recente au demonstrat că un consum exagerat de sare reprezintă un mare factor de risc pentru apariţia ulcerului gastric şi duodenal, chiar şi a cancerului.

Dezechilibru hormonal şi electrolitic

Prea mult sodiu poate afecta circulaţia impulsurilor nervoase, apărând simptome precum ameţelile, crampele musculare şi tremurăturile. Se pot observa, de asemenea, un răspuns senzorial deficient, dezorientare, simptome ale depresiei.

Sursa: 3fatchicks.com - Sursa foto: armradio.am

Comentarii

Articole similare

Remedii naturale pentru arsurile solare

Oamenii au venerat soarele timp de mii de ani. Însă, în ultimul secol, oamenii își doresc să se expună la soare pentru a căpăta un bronz auriu, această nuanță mascând uneori arsurile dureroase...

Fructe permise persoanelor cu diabet (1)

Diabetul este o tulburare a metabolismului, caracterizată printr-un nivel crescut al zahărului în sânge (glucozei). Diabetul poate fi de tipul 1 (corpul nu poate produce insulină) sau de tipul 2 (corpul nu poate...

Cum prevenim apariția celulitei

Celulita reprezintă o problemă comună, majoritatea femeilor confruntându-se cu aceasta. Pe lângă alte cauze, celulita are și un factor ereditar, motiv pentru care eliminarea ei completă este...

Alimente care luptă împotriva inflamației

Inflamația este o funcție necesară a sistemului imunitar, însă uneori nu mai funcționează corect. Nivelul crescut al inflamației poate dăuna corpului. Se consideră că anumite boli precum artrita reumatoidă...

Cum putem echilibra hormonii în mod natural

Dezechilibrul hormonal este adesea considerat o problemă greu de rezolvat. Hormonii au un rol esențial pentru sănătate și fericire, iar un mic dezechilibru poate avea efecte dramatice asupra greutății, aspectului pielii...

Dieta mediteraneană

Peștele și scoicile reprezintă principalul component al dietei mediteraneene, în special varietățile uleioase cum ar fi sardinele, dar și midiile, scoicile și caracatița. Conținutul bogat în omega 3...
Publicitate