Home « dietă « Rooibos - beneficii pentru sănătate

Rooibos - beneficii pentru sănătate

Adaugat pe 12 martie 2013

ceai rooibosRooibos sau planta numită tufa roşie (Aspalathus linearis) este un arbust rezistent, care provine din Africa de Sud, din zona munţilor Cederberg. Face parte din familia de leguminoase Fabaceae. Această plantă poate supravieţui în condiţii extreme, sărace în nutrienţi, datorită rădăcinilor sale care sunt adânc înfipte în pământ.

Planta Rooibos este un arbust verde, care ajunge la o înălţime cuprinsă între 1,5 - 2 metri, cu frunze în formă de ace. Numele său este înşelător, deoarece nu are o culoare roşie în habitatul natural, ci capătă această culoare mai târziu, în timpul procesului de fermentaţie şi nici nu este un ceai adevărat (din planta Camellia sinensis).

Frunzele şi tulpinile sale sunt folosite în compoziţia ceaiurilor din plante, deoarece nu conţine cafeină, este sărac în tanini (conţine de două ori mai puţini tanini faţă de ceaiul negru), este bogat în minerale şi flavonoide, acestea fiind numite şi antioxidanţi. Acest "ceai" a fost consumat de localnici de mai bine de o sută de ani, dar nu a fost cunoscut în afara Africii decât după ce a fost "descoperit" de către Benjamin Ginsberg, în anul 1904. Acesta era un imigrant rus, care a început să comercializeze ceaiul rooibos. În anii 1930 Dr. Fras Nortier, un doctor local şi un botanist amator, a început cultivarea acestui arbust şi i-a fructificat potenţialul comercial.

Metoda de cultivare şi de culegere nu a suferit foarte multe schimbări de-a lungul timpului, excepţie făcând acţiunile automatizate.

Plantele sunt tăiate, mărunţite, fie manual, fie mecanic, lăsate să fermenteze în grămezi, după care sunt întinse pentru a se usca la soare. Acest proces de fermentaţie le conferă culoarea roşie - de unde şi numele de tufa roşie. După aceea, este sterilizat prin aburi şi uscat în uscătoare comerciale înainte de a fi cernut şi împachetat.

Rooibos şi proprietăţile sale medicinale

Ceaiul Rooibos este utilizat şi recomandat pentru o gamă variată de probleme de sănătate:

  • probleme digestive
  • are proprietăţi antispasmodice
  • alergii precum febra fânului sau astm
  • probleme specifice tenului, precum eczemele, erupţiile cutanate şi acnee; aplicat local, are un efect calmant asupra tenului
  • probleme nervoase - ceaiul rooibos are efect relaxant şi este benefic pentru somn
  • probleme legate de îmbătrânire, datorită activităţii sale antioxidante

Componentele ceaiului Rooibos

Cercetările au arătat că rooibos nu conţine cafeină, este sărac în tanini, bogat în minerale (calciu, fluor) şi conţine cantităţi însemnate de antioxidanţi precum vitamina C, acizi fenolici şi flavonoide. Conţine cantităţi reduse de tanini.

Rooibos - proprietăţi antioxidante şi de protejare împotriva radicalilor liberi

Studiile recente au demonstrat că ceaiul rooibos posedă proprietăţi antioxidante şi de protecţie împotriva radicalilor liberi, aceştia fiind produşi de corp sau cauzaţi de expunerea la UV, poluare, fum de ţigară etc.

Activitatea antioxidantă a ceaiului rooibos a fost comparată cu cea a ceaiurilor verde, negru şi oolong.

Are proprietăţi anti-mutagene şi antimicrobiene

O mulţime de studii au evidenţiat faptul că ceaiul de rooibos are atât efecte anti-mutagene, cât şi antimicrobiene. În prezent se studiază componentele ceaiului rooibos care acţionează ca inhibitori pentru microbi. Polysaccharides, separat de frunzele de ceai rooibos, s-a demonstrat că are proprietăţi antivirale în experimente in vitro.

Stimulează creşterea părului

Ceaiul de rooibos este utilizat cu succes de către persoanele care se confruntă cu probleme legate de căderea părului sau de creşterea acestuia într-un ritm lent, podoaba capilară căpătând un aspect mai plăcut şi devenind mai puternică.

Sursă foto: www.vz2000.com

Comentarii

Articole similare

Sfaturi pentru a reduce durerea de spate

Cu toţíi ne confruntăm la un moment dat în viaţă cu durerea de spate. Indiferent de  cauza apariţiei durerii de spate, aceasta este cu adevărat...

Fructul Sharon (kaki) - beneficii pentru sănătate

Sharon sunt fructe exotice, cu un gust delicios, însă beneficiile acestora sunt mult mai numeroase. Printre acestea se numără abilitatea de a îmbunătăți vederea, reducerea semnelor îmbătrânirii...

Chia - beneficii pentru sănătate

În limba Nahuatl 'chian' înseamnă 'uleios', de aici provenind numele semințelor chia. Semințele chia conțin fibre, proteine, grăsimi, calciu, magneziu...

Fructe permise persoanelor cu diabet (2)

Merele, cireșele, prunele negre și guava au beneficii multiple pentru persoanele bolnave de diabet. Alături de aceste fructe cu proprietăți deosebite, se numără și:

Remedii naturale pentru răceală

Răceala poate fi tratată prin intermediul medicamentelor, însă există și foarte multe remedii naturale, extrem de eficiente. Acestea scurtează durata răcelii și previn apariția acesteia pe viitor...

Ce să mâncăm pentru a avea păr şi unghii puternice

Atunci când vorbim despre păr şi unghii sănătoase şi puternice, o dietă echilibrată nu ar trebui subestimată. Alimentele bogate în anumiţi nutrienţi sunt benefice pentru un păr sănătos şi pentru unghii tari...
Publicitate