Nutrienţi pentru o memorie mai bună!
Memoria reprezintă activitatea mentală de a ne aminti informaţii învăţate sau experimentate anterior.
Există două tipuri de memorie:
- Memoria de scurtă durată
- Memoria de lungă durată
În memoria de scurtă durată sunt stocate informaţiile pentru câteva secunde sau câteva minute. Acest tip de memorie este fragilă şi este capabilă să reţină în medie şapte itemi (numere de telefon, numărul cardului de credit etc.)
În memoria de lungă durată se stochează informaţii despre viaţa noastră, despre job etc. Uneori accesarea informaţiilor stocate în memoria de lungă durată necesită un efort conştient: amintiri personale legate de exprienţele noastre (memorie episodică), date concrete nerelaţionate de un loc sau un timp anume (memorie semantică), aptitudini şi anumite acţiuni care ţin de rutină (memorie procedurală).
Cele mai importante zone ale creierului, care participă la păstrarea şi formarea amintirilor sunt:
- Cortexul cerebral - stratul exterior al creierului; stochează memoria de foarte lungă durată
- Hipocâmpul - transformă informaţiile în amintiri
- Amigdala - procesează emoţiile şi imprimă amintirilor emoţiile implicate
- Neuronii - formează o reţea în creierul nostru, utilizată pentru comunicare
Legătura dintre memorie şi dietă este una foarte complexă. Oamenii de ştiinţă fac cercetări amănunţite pentru a afla cât mai multe despre cum este afectată memoria de ceea ce mâncăm şi cum ajută nutrienţii memoria.
Şapte dintre nutrienţii care influenţează într-un mod pozitiv memoria sunt:
Vitamina B1
Cele mai bune surse de vitamina B1: cereale integrale, seminţe de floarea soarelui, fasole, carne de porc.
Vitamina B3
Surse de vitamina B3: arahide, ciuperci, carne de pui, ton, carne de vită.
Vitamina B6
Vitamina B6 se găseşte în: brocoli, spanac, banane.
Vitamina B12
Surse de vitamina B12: produse animale.
Acid folic
Acidul folic se găseşte în: vegetalele cu frunze verzi, germeni, portocale.
Vitaminele C şi E, betacarotenul
Aceşti trei antioxidanţi luptă împotriva radicalilor liberi, care pot dăuna celulelor. Antioxidanţii îi distrug şi îmbunătăţesc circulaţia oxigenului în corp şi în creier, motiv pentru care memoria se îmbunătăţeşte. Aceşti antioxidanţi se găsesc în fructele de pădure, tomate, spanac, brocoli, nuci, citrice, ficat etc.
Acizi graşi Omega 3
Sunt foarte importanţi pentru o memorie mai bună. Aceşti acizi graşi se găsesc într-o mare concentraţie în creier şi sunt asociaţi cu funcţia cognitivă. Cele mai bune surse de acizi graşi Omega 3 sunt: peştele (tonul, somonul, heringul, macroul) şi nucile.
Sursa: www.the-perfectshape.com
Comentarii
Articole similare

Fructul Sharon (kaki) - beneficii pentru sănătate
Sharon sunt fructe exotice, cu un gust delicios, însă beneficiile acestora sunt mult mai numeroase. Printre acestea se numără abilitatea de a îmbunătăți vederea, reducerea semnelor îmbătrânirii...
Dieta pegan - cum slăbim sănătos
Dieta pegan reprezintă p combinație între dieta paleo și cea vegan. Urmată corect, dieta pegan poate reprezenta o altă opțiune pentru o alimentație sănătoasă, fără zahăr și alimente procesate...
Cum învingem pofta de dulce
Dacă aveți poftă de morcov sau de măr, e perfect. Dar dacă, asemenea majorității oamenilor, aveți pofte mai puțin sănătoase, urmați sfaturile de mai jos pentru a nu cădea pradă...
Cum învățăm mai eficient
Vă este dificil să vă concentrați în timpul studiului? Sau aveți nevoie de noi idei pentru a îmbunătăți rutina de învățare? Iată 13 modalități prin care puteți învăța mai eficient...
Chia - beneficii pentru sănătate
În limba Nahuatl 'chian' înseamnă 'uleios', de aici provenind numele semințelor chia. Semințele chia conțin fibre, proteine, grăsimi, calciu, magneziu...