Home « dietă « Fructe permise persoanelor cu diabet (1)

Fructe permise persoanelor cu diabet (1)

Adaugat pe 06 iunie 2014

fructe diabetDiabetul este o tulburare a metabolismului, caracterizată printr-un nivel crescut al zahărului în sânge (glucozei). Diabetul poate fi de tipul 1 (corpul nu poate produce insulină) sau de tipul 2 (corpul nu poate folosi corespunzător insulina pe care o produce).

A ține diabetul sub control este esențial, deoarece pot apărea și alte probleme de sănătate, printre care: insuficiență renală, orbire, infarct miocardic, accident vascular cerebral, circulație proastă, pierderea auzului etc.

Este esențial un stil de viață sănătos, care să cuprindă o dietă corectă, exerciții fizice, somn suficient și cât mai puțin stres. Persoanele care suferă de diabet ar trebui să consume alimente bogate în nutrienți, cu cât mai puțină grăsime, calorii puține și un număr redus de alimente dulci.

Având în vedere că în general fructele sunt dulci, persoanele diabetice consideră că ar trebui să le evite. Însă, anumite fructe pot fi de ajutor în a ține diabetul sub control. Pline de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți, fructele reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase.

Nu toate fructele sunt recomandate diabeticilor. Ar trebui să se țină seama de indicele glicemic și de sarcina glicemică, pentru a identifica impactul pe care un aliment îl are asupra nivelului de zahăr din sânge.

Top fructe permise persoanelor cu diabet:

1. Merele

fructe diabetAceste fructe dulci și suculente oferă protecție împotriva diabetului. Merele sunt bogate în fibre solubile, vitamina C și antioxidanți. De asemenea, merele conțin pectină, aceasta ajutând la detoxifierea corpului și la reducerea necesarului de insulină pentru diabetici cu până la 35%.

În plus, merele previn atacul de cord, reduc riscul de cancer și luptă împotriva bolilor specifice ochilor, pe care le dezvoltă dese ori persoanele cu diabet.

Merele au un indice glicemic cuprins între 30 și 50.
Se recomandă servirea unui măr de mărime medie pe zi.

2. Cireșele

Cireșele se numără printre fructele cu un indice glicemic scăzut: 22. Cireșele conțin antioxidanți, beta-caroten, vitamina C, potasiu, magneziu, fier, fibre și acid folic.

În plus, cireșele conțin antocianine, acestea reducând nivelul zahărului din sânge și crescând producția de insulină cu până la 50%. Cireșele luptă împotriva bolilor de inimă, a cancerului și a altor boli comune în rândul persoanelor cu diabet.

Jumătate de cană de cireșe reprezintă porția indicată pentru a fi consumată într-o zi de către o persoană diabetică.

3. Prunele negre

fructe diabetPrunele negre ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Acestea sunt benefice pentru persoanele cu diabet deoarece conțin antocianine, acid elagic și tanini hidrolizabili.

Acest fruct contribuie la transformarea carbohidraților în zahăr. Prunele negre ajută, de asemenea, la eliminarea unor probleme frecvente în rândul persoanelor care suferă de diabet: sete excesivă și urinări frecvente.

O porție care constă într-o jumătate de cană de prune negre este suficientă pentru o persoană diabetică.

4. Guava

Guava are o concentrație mare de licopen, multe fibre, vitamina C și potasiu. Toți acești nutrienți ajută la menținerea unui nivel corect al zahărului în sânge.

Cei care sunt predispuși să dezvolte diabet, pot preveni acest lucru prin consumul de ceai făcut din frunze de guava.

Porție recomandată pe zi: un fruct de guava fără coajă sau un pahar mic de suc de guava.

Citiți și partea a doua a articolului "Fructe permise persoanelor cu diabet"

Sursa: top10homeremedies.com
Sursa foto: pingminghealth.com - health24.com - health.mylaunchpad.com.my - somethingelsetoeat.blogspot.com - pearrecipes.co.uk

Comentarii

Articole similare

Cum învingem pofta de dulce

Dacă aveți poftă de morcov sau de măr, e perfect. Dar dacă, asemenea majorității oamenilor, aveți pofte mai puțin sănătoase, urmați sfaturile de mai jos pentru a nu cădea pradă...

Chia - beneficii pentru sănătate

În limba Nahuatl 'chian' înseamnă 'uleios', de aici provenind numele semințelor chia. Semințele chia conțin fibre, proteine, grăsimi, calciu, magneziu...

Fructe permise persoanelor cu diabet (2)

Merele, cireșele, prunele negre și guava au beneficii multiple pentru persoanele bolnave de diabet. Alături de aceste fructe cu proprietăți deosebite, se numără și:

Alimente care luptă împotriva inflamației

Inflamația este o funcție necesară a sistemului imunitar, însă uneori nu mai funcționează corect. Nivelul crescut al inflamației poate dăuna corpului. Se consideră că anumite boli precum artrita reumatoidă...

Alimente bogate în zinc

Zincul reprezintă unul dintre mineralele esențiale de care corpul nostru are nevoie - este prezent în aproape fiecare celulă a corpului. Zincul are un rol important în acțiunea enzimelor, acestea inițializând...

12 alimente pentru detoxifierea ficatului

Ficatul este un organ vital, deoarece controlează sinteza nutrienților în corp. Este un organ foarte puternic, fiind capabil să realizeze 500 de funcții diferite. Din cauza nivelului ridicat de poluare...
Publicitate