Home « dietă « Dietă pentru diabet

Dietă pentru diabet

Adaugat pe 07 februarie 2014

dieta diabet Pentru a trata și a preveni diabetul, o boală din ce în ce mai răspândită, este foarte important să se adopte o dietă corectă. Nu trebuie să eliminați complet dulciurile sau mâncărurile preferate, ci va trebui să urmați câteva sfaturi pentru a avea un stil de viață mai sănătos.

Mici schimbări care au rezultate semnificative

Indiferent dacă doriți să preveniți sau să tratați diabetul, este foarte important să aveți o viață echilibrată. Experții susțin că dacă slăbiți 5 – 10% din greutatea totată a corpului, se reduce considerabil nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, scade tensiunea sângelui și nivelul colesterolului.

Grăsimea - influența pentru diabet

Cel mai mare risc pentru a dezvolta diabet este reprezentat de supraponderalitate, însă nu toată grăsimea de pe corp este la fel de periculoasă. Există un risc mai mare de a dezvolta diabet dacă grăsimea se depune pe abdomen, în comparație cu cazurile în care grăsimea se depune pe șolduri și pe coapse.

dieta diabet De ce sunt mai expuse riscului de a avea diabet persoanele cu forma corpului de "măr", în comparație cu persoanele cu formă de "pară"? Persoanele care au un corp asemănător formei unei pere depozitează grăsimea aproape de piele. Persoanele care au un corp asemănător formei unui măr depun grăsimea la mijloc, în special în jurul organelor abdominale și a ficatului. Acest tip de grăsime este corelată cu rezistența la insulină și cu diabetul. Multe studii au arătat că dimensiunea taliei reprezintă un predictor mai corect al riscului de diabet, în comparație cu indicele masei corporale.

Există un risc crescut de a dezvolta diabet dacă:

  • Circumferința taliei depășește 90 de cm – în cazul femeilor.
  • Circumferința taliei depășește 100 de cm – în cazul bărbaților.

Caloriile provenite din fructoză (din băuturile dulci precum sucul, energizantele, cafeaua și din dulciurile procesate precum gogoșile, brioșele, cerealele, bomboanele) sunt mai predispuse să se depună pe abdomen. Dacă se reduce consumul de alimente dulci, circumferința taliei se va micșora, iar riscul de diabet va fi mai scăzut.

Ce trebuie să știți despre diabet și dietă

O dietă corectă este vitală pentru a preveni și a controla diabetul. Exercițiile fizice sunt de asemenea importante, dar dieta are impactul cel mai mare atunci când este nevoie de eliminarea unor kilograme în plus. O dietă potrivită pentru diabet nu reprezintă o dietă extraordinară, ci una sănătoasă, pe care ar trebui să o adopte orice persoană.

dieta diabet

O dietă corectă este reprezentată de consumul de alimente bogate în nutrienți, cu puține grăsimi și cu un număr moderat de calorii. Spre deosebire de persoanele sănătoase, dacă suferiți de diabet va trebui să acordați o atenție sporită carbohidraților - aceștia trebuie consumați cu moderație.

Alegeți alimente bogate în fibre și carbohidrați cu eliberare lentă de energie

Carbohidrații au un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge (un impact mai mare decât grăsimile și proteinele), însă nu trebuie excluși din alimentație. Trebuie doar să alegeți carbohidrații potriviți.

Se recomandă evitarea produselor din făină albă, precum pâinea albă, pastele și orezul, cât și sucurile, bomboanele și snack-urile. Alegeți în schimb carbohidrați complecși, cu eliberare lentă de energie, deoarece echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Acestea sunt digerate mai lent, prevenind astfel corpul să producă prea multă insulină. De asemenea, carbohidrații complecși eliberează mai multă energie și conferă o stare de sațietate mai lungă.

Cum controlăm indicele glicemic

dieta diabet Indicele glicemic arată cât de repede se transformă mâncarea în zahăr în organism. Sarcina glicemică, un termen destul de recent, precizează atât indicele glicemic, cât și cantitatea de carbohidrați dintr-un aliment, oferind o informație mai exactă asupra creșterii nivelului de zahăr în sânge produsă de alimente. Produsele cu indice glicemic mare cresc foarte mult nivelul zahărului din sânge, în timp ce produsele cu indice glicemic mic îl cresc foarte puțin.

8 principii ale consumului de produse cu indice glicemic scăzut

1. Consumați legume care nu conțin amidon, leguminoase și fructe precum merele, perele, piersicile și fructele de pădure. Chiar și fructele tropicale precum bananele, mango și papaya au un indice glicemic mai mic decât deserturile obișnuite.

2. Consumați cereale cât mai puțin procesate: pâine grâu întreg, orez brun, orz integral, boabe de grâu; sau produse procesate tradițional, cum ar fi pâinea din grâu măcinat la moară, orz tăiat cu lama de oțel sau cereale cu musli.

3. Limitați consumul de cartofi albi și produsele din grâu rafinat, cum ar fi pâinea albă și pastele.

4. Limitați consumul de dulciuri - inclusiv produsele cu indice glicemic scăzut, dar cu multe calorii (de exemplu înghețata). Reduceți consumul de suc de fructe la o ceașcă pe zi. Eliminați complet băuturile îndulcite.

5. dieta diabetConsumați proteine sănătoase la majoritatea meselor: leguminoase, pește, pui fără piele.

6. Alegeți alimente cu grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, nucile, migdalele, nucile pecan și avocado. Limitați consumul de grăsimi saturate din lactate și din alte produse animale. Eliminați complet grăsimile parțial hidrogenate, prezente în fast food și în multe produse ambalate.

7. Zilnic consumați trei mese principale și două gustări și nu săriți peste micul dejun.

8. Mâncați încet și ridicați-vă de la masă când simțiți senzația de sațietate.

Cum includem dulciurile într-o dietă pentru diabet

Renunțați la pâine (orez sau paste) dacă doriți desert. Consumul de dulciuri la masă adaugă un plus de carbohidrați. Astfel, va trebui să reduceți porția de carbohidrați de la masă.

Adăugați grăsimi sănătoase la desert. Într-o dietă pentru diabetici, trebuie să se renunțe la produsele lactate integale și să se opteze pentru variantele cu mai puține grăsimi sau complet degresate. Grăsimea încetinește digestia, ceea ce înseamnă că nivelul zahărului nu crește foarte repede. Asta nu înseamnă că trebuie să consumați gogoși. Optați însă pentru grăsimi sănătoase, cum ar fi untul de arahide, brânză ricotta, iaurt și nuci.

Consumați ceva dulce la masă, nu ca gustare separată. Atunci când sunt consumate separat, dulciurile cresc foarte mult nivelul de zahăr din sânge. Dar, dacă le consumați alături de alimente sănătoase, nivelul de zahăr nu va crește atât de repede.

Când mâncați desert bucurați-vă de fiecare mușcătură. De câte ori nu ați consumat o bucată mare de prăjitură sau o pungă întreagă de fursecuri? Puteți afirma că v-ați bucurat de fiecare mușcătură? Mestecați încet și bucurați-vă de toate gusturile și texturile. Vă veți bucura mai mult de desert și veți simți senzația de sațietate mai repede.

Consumați cu prudență alcool

dieta diabet De obicei se subestimează numărul de calorii și de carbohidrați din băuturile alcoolice, inclusiv din bere și din vin. De asemenea, cocktail-urile preparate cu suc sunt bogate în zahăr. Dacă trebuie să consumați alcool, limitați-vă la un pahar pe zi și alegeți băuturi fără zahăr dacă vreți să faceți un cocktail. De asemenea, beți numai când mâncați.

Exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt foarte importante în prevenirea și tratarea diabetului. Acestea ajută la scăderea în greutate și îmbunătățesc sensibilitatea insulinei. Nu trebuie să vă faceți abonament la sala de forță – 30 de minute de mers zilnic sunt foarte eficiente. De asemenea, puteți încerca înnotul, mersul pe bicicletă sau alte activități de intensitate medie.

Sursa: helpguide.org
Sursa foto: showcook.com - health.com - veggieomnom.tumblr.com - fashionisabitch.wordpress.com

Comentarii

Articole similare

Sfaturi pentru a reduce durerea de spate

Cu toţíi ne confruntăm la un moment dat în viaţă cu durerea de spate. Indiferent de  cauza apariţiei durerii de spate, aceasta este cu adevărat...

Beneficiile stretchingului

Stretchingul are o multitudine de beneficii. Dacă începeți un program de stretching, veți observa următoarele beneficii: diminuarea durerilor, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea flexibilității...

Dieta pegan - cum slăbim sănătos

Dieta pegan reprezintă p combinație între dieta paleo și cea vegan. Urmată corect, dieta pegan poate reprezenta o altă opțiune pentru o alimentație sănătoasă, fără zahăr și alimente procesate...

Cum învingem pofta de dulce

Dacă aveți poftă de morcov sau de măr, e perfect. Dar dacă, asemenea majorității oamenilor, aveți pofte mai puțin sănătoase, urmați sfaturile de mai jos pentru a nu cădea pradă...

Chia - beneficii pentru sănătate

În limba Nahuatl 'chian' înseamnă 'uleios', de aici provenind numele semințelor chia. Semințele chia conțin fibre, proteine, grăsimi, calciu, magneziu...

Fructe permise persoanelor cu diabet (2)

Merele, cireșele, prunele negre și guava au beneficii multiple pentru persoanele bolnave de diabet. Alături de aceste fructe cu proprietăți deosebite, se numără și:
Publicitate