Home « dietă « Dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană

Adaugat pe 14 aprilie 2014

dieta mediteraneana Dacă doriți să pierdeți în greutate sau să adoptați un stil de viață mai sănătos, puteți adopta o dietă asemămătoare cu cea a grecilor, italienilor sau a altor populații din țările mediteraneene.

Dieta mediteraneană tradițională, care este bogată în plante, grăsimi sănătoase și fructe de mare, a fost numită de către nutriționiști   “dieta minune", studiile realizate susținând că aceasta reprezintă rețeta unei vieți lungi și sănătoase.

Doctorul dietetician Catherine Itsiopoulos a studiat extensiv dieta meditereaneană și afirmă că aceasta nu ajută doar la pierderea în greutate, ci reduce și riscul de cancer, boli de inimă, diabet de tipul 2 și alte boli specifice creierului, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Această dietă are la bază alimente proaspete, cu grăsimi sănătoase și bogate în antioxidanți, provenind în special din plante.

Consumați pește de două ori pe săptămână

dieta mediteraneanaPeștele și scoicile reprezintă principalul component al dietei mediteraneene, în special varietățile uleioase cum ar fi sardinele, dar și midiile, scoicile și caracatița. Conținutul bogat în omega 3 fac din fructele de mare o alegere potrivită pentru sănătatea sistemului cardiovascular, a sistemului nervos, pentru funcționarea creierului și pentru creștere în general.

(Citiți și "Ingrediente care vă fac să străluciţi")

Consumați cantități moderate de iaurt și brânză

Dr. Itsiopoulos recomandă limitarea consumului de grăsimi saturate și încurajează oamenii să consume iaurt și brânză doar în cantități mici. Probioticele din produsele lactate fermentate ajută la întărirea imunității intestinului.

Două mese pe săptămână formate doar din legume

Leguminoasele (năutul, mazărea, fasolea, lintea) reprezintă plante cu un conținut important de proteine și fibre dietetice, fără să conțină grăsimi saturate. Combinând legumele cu cereale integrale, veți da corpului un plus de aminoacizi - esențiali pentru crearea proteinelor.

Carne roșie în cantitate foarte mică

Proteinele de origine animală reprezintă o sursă importantă de aminoacizi, însă carnea conține și grăsimi saturate. Dr. Itsiopoulos sugerează consumul de porții mici, mai rar. Optați pentru mușchi și evitați produsele procesate, cum ar fi salamul.

Adăugați produse din cereale integrale

dieta mediteraneanaCerealele integrale sunt surse importante de fibre dietetice, esențiale pentru sănătatea aparatului digestiv. Fibrele scad nivelul colesterolului rău (LDL) și reduc șansele apariției cancerului de colon.

(Citiți și "Carbohidrații: cum îi includem într-o dietă sănătoasă")

Savurați un pahar de vin

Consumul de vin reprezintă o caracteristică a dietei mediteraneene. Vinul roșu, în particular, este mai bun decât varietățile albe, deoarece este bogat în resveratrol, un antioxidant puternic, acesta reducând numărul chegurilor de sânge și formarea plăcii ateromatoase, scăzând și riscul de atac de cord.

Consumați fructe proaspete zilnic

Citricele, cum ar fi portocalele și lămâile, întăresc sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului din plantele cu frunze verzi. În plus, s-a demonstrat că o dietă bogată în fructe de culoare albastră sau mov - cum ar fi afinele - reduc riscul apariției bolilor de inimă, datorită antioxidantului anthocyanin.

Dulciurile sunt permise

Dr. Itsiopoulos susține că un mic răsfăț dulce din când în când este ok, cu condiția ca dieta să fie balansată. Un studiu recent realizat la Swinburne University of Technology, a concluzionat că polifenolii din ciocolata neagră sunt relaționați de sentimentele de calm și mulțumire.

Adăugați legume și ierburi la fiecare masă

dieta mediteraneanaLa fiecare masă consumați și un amestec de legume și ierburi, pentru a beneficia de antioxidanți precum polifenolii și carotenoidele, acestea găsindu-se în legumele cu frunze verzi. În mod similar, licopenul, care se găsește în tomate, este eficient în lupta cu radicalii liberi.

Folosiți uleiul de măsline

Utilizarea grăsimilor monosaturate, cum ar fi uleiul de măsline, ajută la scăderea colesterolului rău și reduce riscul apariției bolilor de inimă. Uleiul de măsline reprezintă un ingredient important în dieta mediteraneană, însă poate fi înlocuit cu alte variante de uleiuri monosaturate, cum ar fi uleiul de canola.

(Citiți și "4 demachiante naturale care se găsesc în bucătărie")

Sursa: bodyandsoul.com.au
Sursa foto: pilateswithjessicafisher.blogspot.com - beautifulfrugallife.com - ohsheglows.com

Comentarii

Articole similare

Fructul Sharon (kaki) - beneficii pentru sănătate

Sharon sunt fructe exotice, cu un gust delicios, însă beneficiile acestora sunt mult mai numeroase. Printre acestea se numără abilitatea de a îmbunătăți vederea, reducerea semnelor îmbătrânirii...

Dieta pegan - cum slăbim sănătos

Dieta pegan reprezintă p combinație între dieta paleo și cea vegan. Urmată corect, dieta pegan poate reprezenta o altă opțiune pentru o alimentație sănătoasă, fără zahăr și alimente procesate...

Cum învingem pofta de dulce

Dacă aveți poftă de morcov sau de măr, e perfect. Dar dacă, asemenea majorității oamenilor, aveți pofte mai puțin sănătoase, urmați sfaturile de mai jos pentru a nu cădea pradă...

Chia - beneficii pentru sănătate

În limba Nahuatl 'chian' înseamnă 'uleios', de aici provenind numele semințelor chia. Semințele chia conțin fibre, proteine, grăsimi, calciu, magneziu...

Fructe permise persoanelor cu diabet (1)

Diabetul este o tulburare a metabolismului, caracterizată printr-un nivel crescut al zahărului în sânge (glucozei). Diabetul poate fi de tipul 1 (corpul nu poate produce insulină) sau de tipul 2 (corpul nu poate...

Ce să mâncăm pentru a avea păr şi unghii puternice

Atunci când vorbim despre păr şi unghii sănătoase şi puternice, o dietă echilibrată nu ar trebui subestimată. Alimentele bogate în anumiţi nutrienţi sunt benefice pentru un păr sănătos şi pentru unghii tari...
Publicitate