Home « fashion & style « Dependenţa de cumpărături

Dependenţa de cumpărături

Adaugat pe 16 mai 2013

dependenta cumparaturi Indiferent dacă este vorba de un gadget nou, o piesă de vestimentaţie chic sau chiar de mâncare, cu toţii simţim din când în când nevoia de a ne răsfăţa. Suntem permanent bombardaţi cu reclame, atât în mediul online, cât şi în realitate, acest fapt contribuind la dorinţa noastră de a face cumpărături.

A ne satisface poftele nu este un lucru rău, dacă acest lucru se realizază cu moderaţie. Dar atunci când dorinţa de a cumpăra devine de necontrolat, atunci când cumpărăm fără măsură şi achiziţionăm lucruri care nu ne sunt necesare, această dependenţă devine la fel de dăunătoare ca jocurile de noroc sau alcoolismul.

Din fericire, există modalităţi de a învinge dependenţa de cumpărături. Atunci când propriile eforturi eşuează, putem cere ajutorul prietenilor sau familiei pentru a învinge această dependenţă.

Ce este dependenţa de cumpărături?

Universitatea Indiana defineşte dependenţa de cumpărături ca fiind o nevoie necontrolată de a cheltui peste măsură cu scopul de a depăşi depresia sau anxietatea sau pentru a creşte stima de sine. Dependenţii de cumpărături (shopaholici) au tendinţa de a cheltui mai mult decât îşi permit. Adesea, pofta de a face shopping este o modalitate de a depăşi alte probleme sau de elibera stresul. Din acest punct de vedere, acţiunea de a cumpăra fără măsură are anumite caracteristici comune cu alcoolismul, jocurile de noroc sau supraalimentarea.

Dependenţa de cumpărături a fost adesea pusă pe seama sărbătorilor, deoarece acestea încurajează realizarea de cumpărături. Deşi iniţial cumpărătorii au sentimente pozitive cu privire la realizarea cumpărăturilor, aceste sentimente sunt efemere, acestea transformându-se în sentimente de vinovăţie după ce se constată valoarea cumpărăturilor şi faptul că nu au putut să îşi controleze impulsul.

Semne care indică dependenţa de cumpărături

  • Acţiunea de a cumpăra provoacă sentimente de euforie, de exaltare.
  • Dorinţa de a cumpăra este copleşitoare şi trebuie îndeplinită imediat.
  • Majoritatea obiectelor cumpărate nu sunt neapărat necesare.
  • Persoanele dependente de cumpărături tind iniţial să cumpere doar câteva lucruri, dar sfârşesc prin a achiziţiona mult mai multe decât şi-au propus iniţial.
  • Dependenţii de cumpărături au adesea datorii, consumă carduri de credit şi au în general o situaţie financiară critică, deoarece cheltuie peste măsură.

Dacă unele din aceste semne vi se aplică şi dumneavoastră, s-ar putea să fiţi dependent de cumpărături. Relaxaţi-vă. A fi dependent de cumpărături nu este sfârşitul lumii. A recunoaşte că aveţi această problemă este primul pas spre a o rezolva. Pentru a învinge această dependenţă, s-ar putea să aveţi nevoie de ajutorul persoanelor din jur.

Dorinţa dumneavoastră de a cumpăra poate fi o modalitate de a face faţă problemelor emoţionale sau psihologice. Trebuie să acceptaţi că aveţi o problemă şi că aveţi nevoie de ajutor. Dacă nu este tratată, dependenţa de cumpărături poate cauza probleme mai serioase.

Ce probleme apar

dependenta cumparaturi Deşi pare mai puţin dăunătoare decât alte forme de dependenţă, precum dependenţa de droguri sau de alcool, dependenţa de cumpărături poate crea probleme serioase, care afectează viaţa persoanelor suferinde. Cea mai evidentă problemă este de ordin financiar.

Acest lucru se întâmplă deoarece dorinţa de a cheltui este de obicei satisfăcută până când persoanele dependente nu mai pot cumpăra din cauza lipsei banilor. În consecinţă, shopaholicii pot avea chiar probleme legale, dacă nu îşi mai pot îndeplinici obligaţiile financiare, din cauza dependenţei lor. Persoanele care se află într-o situaţie financiară precară pot recurge la împrumuturi de la familie sau prieteni pentru a continua cumpărăturile.

Relaţiile cu familia şi cu prietenii pot deveni încordate după un timp, deoarece persoanele dependente de cumpărături continuă să se împrumute, chiar dacă nu au posibilitatea de a înapoia banii. Persoanele care suferă de această dependenţă şi care sunt căsătorite sau se află într-o relaţie stabilă pot avea probleme în relaţie, din cauza dorinţei de nestăpânit de a cheltui. Astfel, se pot destrăma căsnicii sau relaţii, din cauză că shopaholicii nu mai pot face faţă consecinţelor cauzate de dependenţa lor. În funcţie de gravitatea dependenţei, poate fi afectată şi activitatea la locul de muncă.

Cum gestionăm dependenţa de cumpărături

  • Evitaţi să folosiţi cărţi de credit şi optaţi pentru plata cu bani cash sau cu card de debit.
  • Faceţi o listă de cumpărături şi respectaţi-o.
  • Evitaţi să cumpăraţi online sau de la emisiunile de teleshopping.
  • Atunci când simţiţi dorinţa de a cumpăra, realizaţi altceva constructiv, cum ar fi exerciţiile fizice sau un hobby care nu necesită a chelui bani.
  • Gândiţi-vă la o modalitate de a accesa mai greu banii dumneavoastră, pentru a evita să îi cheltuiţi impulsiv.

Acestea sunt doar câteva exemple de acţiuni care vă pot ajuta să depăşiţi această problemă. Trebuie să identificaţi ce anume vă determină să cumpăraţi impulsiv. Cheltuiţi în special într-un sezon anume? Cumpăraţi anumite produse în mod special? Sau cumpăraţi orice vă permiteţi să cumpăraţi? Actul de a cumpăra substituie o anumită nevoie emoţională? Determinaţi aceste aspecte pentru a găsi modalităţi eficiente de a vă controla dependenţa. Dacă faceţi cumpărături pentru a scăpa de stres, atunci substituiţi-le cu alte activităţi relaxante, cum ar fi meditaţia, exerciţiile fizice sau grădinăritul.

Sursa: interventionsupport.com - Sursa foto: www.femminastyle.com - bopandtigerbeat.com

Comentarii

Articole similare

Sfaturi pentru a reduce durerea de spate

Cu toţíi ne confruntăm la un moment dat în viaţă cu durerea de spate. Indiferent de  cauza apariţiei durerii de spate, aceasta este cu adevărat...

Cum depășim timiditatea și anxietatea socială

Dacă suntem timizi și suferim de anxietate socială înseamnă că suntem idealiști, că judecâm prea aspru, atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru. Astfel, ne este foarte greu să...

Oportunitatea Oriflame

V-ați propus ca anul 2016 să fie unul productiv, în care să vă dezvoltați atât pe plan personal, cât și pe plan profesional? Compania Oriflame vă oferă o soluție facilă de a vă împlini rezoluțiile...

Beneficiile stretchingului

Stretchingul are o multitudine de beneficii. Dacă începeți un program de stretching, veți observa următoarele beneficii: diminuarea durerilor, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea flexibilității...

10 obiceiuri care vă răpesc fericirea

Noi suntem rezultatul acțiunilor noastre. Obiceiurile zilnice ne influențează, acestea având o influență pozitivă sau negativă asupra noastră. Iată câteva exemple de obiceiuri...

Semne că a venit timpul să vă dați demisia

Sunteți permanent stresat de serviciul dumneavoastră? La serviciu simțiți că nu este locul potrivit pentru dumneavoastră? Ați avut parte de abuz verbal la serviciu? Conform experților acestea sunt...
Publicitate