Home « poveşti de succes « De ce poveştile de succes încep adesea cu un eşec

De ce poveştile de succes încep adesea cu un eşec

Adaugat pe 26 aprilie 2013

povesti succes inceputuri

Pierderea neaşteptată a locului de muncă a determinat un scriitor să realizeze un catalog cu întâmplările nefericite ale celor care au profesat înaintea lui.

Înainte ca iPhone-ul să îl transforme în zeul gadgeturilor, Steve Jobs şi-a început cariera în tehnologie prin conectarea ilegală la liniile de telefonie terestră pentru a realiza apeluri la mare distanţă.

Trupa lui Bob Dylan, "Golden Chords", a pierdut o competiţie artistică în liceu în faţa unui număr de step.

În spatele fiecărei poveşti de succes se află o primă încercare jenantă, un pas greşit, un regres sau o schimbare radicală de direcţie. Aceşti primi paşi stângaci pe drumul celebrităţii şi al bogăţiei l-au fascinat pe scriitorul Seth Fiegerman care editează blogul OpeningLines.org, o colecţie de studii de caz despre originile carierelor de succes.

"Când vezi o persoană care are foarte mult succes, aproape imediat îţi vine în minte o concluzie inevitabilă, că aceste persoane sunt genii, că au fost predestinate să realizeze lucruri măreţe," spune Fiegerman, care a început să scrie la blogul său in 2009, după un recent eşec în propria carieră.

După ce Fiegerman(care acum are 26 de ani) a absolvit Universitatea din New York în anul 2008, a ajuns să obţină un job de editor al revistei Playboy. A lucrat acolo pentru doar 6 luni după care conducerea a anunţat ca în curand majoritatea angajaţilor vor fi concediaţi.

După ce Fiegerman şi-a piedut locul de muncă, acesta s-a simţit lăsat în voia sorţii. A început să caute in arhivele Playboy descoperind o comoară de interviuri cu celebrităţi, de la Marlon Brando până la Malcom X. Multe dintre aceste persoane de succes au împărtaşit cititorilor poveştile începutului lor mai puţin promiţător şi Fiegerman a devenit rapid obsedat de poveştile acestora.

"Se potrivea destul de bine cu sentimentele pe care le aveam 'Dumnezeule, ce o să fac acum?'" spunea Fiegerman. "Şi am găsit într-un fel consolare citind despre obstacolele pe care nume celebre au trebuit să le depăşească."

A început să devoreze biografiile şi să solicite interviuri scriitorilor şi muzicienilor pe care i-a admirat, folosind blogul său pentru a documenta cum şi-au început carierele cei faimoşi şi infami. Acesta a învăţat că succesul nu este neapărat datorat talentelor înnăscute ci că este mai degrabă produsul perseverenţei, al acceptării eşecurilor şi a puterii de a se ridică şi a încerca din nou.

"În general, avem concepţia că marile genii sunt ca Mozart.", spune Fiegerman. Dar puţine persoane de succes au fost copii prodigioşi şi copiii de acest fel nu ajung întotdeauna să aibe succes. "Majoritatea persoanelor nu sunt îndeajuns de perseverente."

Autoarea Jennifer Egan a fost una dintre persoanele care au reuşit. Aceasta i-a spus lui Fiegerman că prima sa nuvelă a fost atât de proastă încât până şi mama sa a detestat-o. Dar Egan a continuat să scrie şi lucrările sale au devenit din ce în ce mai bune - în anul 2011 aceasta a câştigat premiul Pulitzer pentru nuvela sa "A Visit From the Goon Squad" care abordează subiectul îmbătrânirii in era digitală.

Fanii celebrităţilor ar putea fi dezamăgite cunoscând unele dintre eşecurile acestora, însă Fiegerman găseşte recomfortante aceste începuturi dure. "Singurul lucru care m-ar fi dezamăgit când studiam poveştile acestor oameni ar fi fost sa aflu că au reuşit din prima încercare, deorece, ei bine, eu nu am reuşit", spune Fiegerman râzând.

La fel ca şi persoanele pe care le-a studiat, Fiegerman a aflat că propriile sale eşecuri timpurii nu erau permanente. Acesta a obţinut o noua slujbă în jurnalism şi astăzi lucrează pentru revista de ştiri din tehnologie Mashable, ocupându-se, destul de firesc, de afacerile "start-up". Deşi are mai puţin timp pentru blog, acesta speră ca poveştile sale cu începuturile altor persoane de succes vor ajuta alţi tineri să realizeze că este în regulă să eşuezi.

"Sper ca alţii să beneficieze de pe urma acestora şi, până la urmă, simt că eu personal am realizat acest lucru.", spune Fiegerman.

Sursa: http://www.smithsonianmag.com

Comentarii

Articole similare

Oportunitatea Oriflame

V-ați propus ca anul 2016 să fie unul productiv, în care să vă dezvoltați atât pe plan personal, cât și pe plan profesional? Compania Oriflame vă oferă o soluție facilă de a vă împlini rezoluțiile...

7 motive pentru care ar trebui să vă dați demisia și să vă urmați visul

Renunțați la actualul job. Împliniți-vă visele. Urmați-vă pasiunea. Trăiți viața la maxim. Pentru a vă îmbunătăți viața și a vă dezvolta continuu, este necesar să...

De ce sunteți nemulțumit de situația dumneavoastră financiară

Dacă doriți să aveți o situație financiară mai bună, va trebui să eliminați cheltuielile inutile. Iată ce anume vă determină să fiți nemulțumit de situația dumneavoastră financiară...

10 persoane de succes, care inițial au eșuat

Faptul că nu obțineți acea promovare atât de mult așteptată poate fi foarte frustrant, însă oamenii din lista următoare vă vor convinge că eșecurile sunt doar o etapă în drumul spre succes...

Alegerea cadoului potrivit pentru un bărbat

A alege cadoul potrivit pentru un bărbat nu este prea dificil dacă îi cunoașteți hobby-urile și "jucăriile" preferate. Dacă nu știți ce să îi oferiți, optați pentru ceva practic, care să îi folosească la muncă, studiu sau pentru relaxare...

6 pași îndrăzneți pentru a vă atinge țelurile în acest an

Drumul spre succes a fost întotdeauna presărat cu sacrificii. Dacă doriți să vă atingeți obiectivele personale în acest an, nu există scurtături. Primul pas este cel mai dificil, însă și cel mai curajos...
Publicitate