Home « tratamente « De câte ore de somn avem nevoie

De câte ore de somn avem nevoie

Adaugat pe 16 ianuarie 2014

durata somn Atunci când nu mai putem face față numeroaselor sarcini de pe parcursul zilei, singura soluție ar părea reducerea orelor de somn. Această soluție nu este recomandată, deoarece mai puține ore de somn va avea un impact negativ asupra dispoziției, a energiei și a abilității de a face față stresului.

Importanța somnului

Majoritatea oamenilor încearcă să doarmă cât mai puțin posibil. Există o multitudine de lucruri care par a fi mai importante sau mai interesante decât câteva ore de somn în plus. Dar somnul este la fel de important precum nutriția și exercițiile - pentru o sănătate optimă și pentru a fi fericit. Calitatea somnului influențează direct calitatea vieții atunci când sunteți treaz, inclusiv claritatea mentală, productivitatea, echilibrul emoțional, creativitatea, vitalitatea fizică, chiar și greutatea. Nicio altă activitate nu are atâtea beneficii cu atât de puțin efort!

Înțelegerea somnului

Atunci când dormim, corpul și creierul nu se află într-un repaus total. În timp ce dumneavoastră vă odihniți, creierul este activ, supraveghind o gamă variată de funcții biologice, care ajută corpul să funcționeze în cele mai bune condiții. Fără suficiente ore de somn prin care să vă restabiliți forțele, nu veți putea munci, învăța, crea sau comunica la adevăratul dumneavoastră potențial.

Vestea bună este că nu trebuie să alegeți între sănătate și productivitate. În momentul în care dormiți suficient, energia și eficiența vor fi la un nivel maxim. De fapt, puteți observa că sunteți capabil să teminați mai multe sarcini pe parcursul unei zile, în comparație cu zilele în care ați dormit mai puțin.

Câte ore trebuie să dormim?

Studiile arată că majoritatea adulților dorm mai puțin de șapte ore pe noapte. În secolul vitezei, șase ore de somn ar putea suna plăcut. Totuși, în realitate, aceasta este rețeta pentru privarea cronică de somn.

Chiar dacă vă puteți realiza atribuțiile după șapte ore de somn, o să vă simțiți mult mai bine dacă dormiți cu una sau două ore în plus.

durata somnNumărul de ore de somn necesar variază de la persoană la persoană, majoritatea adulților sănătoși având nevoie de 7 - 9 ore de somn pentru a funcționa la potențialul real. Copiii și tinerii au nevoie de mai multe ore de somn (analizați tabelul alăturat). În ciuda faptului că oamenii susțin că numărul de ore de somn scade o dată cu vârsta, oamenii în vârstă au nevoie de 7,5 - 8 ore de somn.

Dacă adulții nu pot dormi suficient noaptea, pot dormi 1 – 2 ore ziua, pentru a completa necesarul de ore de somn.

Nevoia de somn și apogeul performanței

Modalitatea cea mai facilă de a identifica necesarul de ore de somn pentru dumneavoastră, este să analizați cum vă simțiți pe parcursul unei zile, în funcție de câte ore ați dormit. Dacă dormiți suficient, vă veți simți mai energic și mai alert întreaga zi, din momentul în care v-ați dat jos din pat, până la ora obișnuită de culcare.

Semnele și simptomele privării de somn

Dacă dormiți mai puțin de 8 ore pe noapte, ați putea sim'i efectele privării de somn. Multe dintre aceste semne pot fi mai subtile decât credem – nu trebuie să cădem cu capul în farfurie. Mai mult, dacă v-ați făcut un obicei din a dormi insuficient, este posibil să fi uitat cum este să vă simțiți cu adevărat treaz, alert și să funcționați la adevărata capacitate.

Poate credeți că este normal să vi se facă somn la o ședință plictisitoare, într-o după-amiază foarte încărcată sau dacă moțăiți la cină, dar adevărul este că simțiți efectele privării de somn.

durata somn

Ați putea fi privat de somn dacă...

 1. Aveți nevoie de alarmă pentru a vă trezi la timp.
 2. Vă bazați pe butonul de snooze.
 3. Vă este greu să vă dați jos din pat dimineața.
 4. Vă simțiți lent după-amiaza.
 5. Deveniți somnoros la întâlniri, prelegeri sau camere călduroase.
 6. Aveși o stare de somnolență după o masă copioasă sau când conduceți.
 7. Aveți nevoie de un pui de somn în timpul zilei pentru a face față tuturor sarcinilor.
 8. Simțiți nevoia să dormiți mai mult în weekend-uri.
 9. Adormiți în 5 minute după ce v-ați pus în pat.

Efectele privării de somn și a lipsei cronice de somn

Deși a dormi mai puțin nu pare a avea efecte serioase, privarea de somn nu are ca efect numai somnolența de după-amiază, ci cuprinde o gamă mult mai largă de efecte negative. Lipsa somnului afectează judecata, coordonarea și timpul de reacție. Cu alte cuvinte, privarea de somn vă poate afecta mai mult decât o beție.

Efectele privării de somn includ:

 1. Oboseală, letargie și lipsa motivației.
 2. Proastă dispoziție și iritabilitate.
 3. Lipsă de creativitate și rezolvare dificilă a problemelor.
 4. Incapacitate de a face față stresului.
 5. Imunitate scăzută; răceli și infecții dese.
 6. Probleme cu memoria și concentrarea.
 7. Creștere în greutate.
 8. Abilități motorii slăbite și risc ridicat de accidente.
 9. Dificultăți în luarea deciziilor.
 10. Risc crescut de diabet, boli de inimă sau alte probleme de sănătate.

Somnul din weekend nu este suficient

Multe persoane cred că pot recupera orele de somn în weekend, dar efectul pozitiv, nivelul ridicat de energie, este doar temporar - dacă în timpul săptămânii următoare nu se respectă necesarul de ore de somn. Performanța și energia vor scădea din nou, cu trecerea zilelor. Astfel, este esențial să dormiți în fiecare noapte 7 ore.

Sursa: helpguide.org
Sursa foto: alert.psychiatricnews.org - mensfitness.com

Comentarii

Articole similare

Sfaturi pentru a reduce durerea de spate

Cu toţíi ne confruntăm la un moment dat în viaţă cu durerea de spate. Indiferent de  cauza apariţiei durerii de spate, aceasta este cu adevărat...

Chia - beneficii pentru sănătate

În limba Nahuatl 'chian' înseamnă 'uleios', de aici provenind numele semințelor chia. Semințele chia conțin fibre, proteine, grăsimi, calciu, magneziu...

Fructe permise persoanelor cu diabet (2)

Merele, cireșele, prunele negre și guava au beneficii multiple pentru persoanele bolnave de diabet. Alături de aceste fructe cu proprietăți deosebite, se numără și:

Fructe permise persoanelor cu diabet (1)

Diabetul este o tulburare a metabolismului, caracterizată printr-un nivel crescut al zahărului în sânge (glucozei). Diabetul poate fi de tipul 1 (corpul nu poate produce insulină) sau de tipul 2 (corpul nu poate...

15 tactici pentru a vă dubla productivitatea

Doriți să deveniți mai productivi? În continuare veți afla câte 5 acțiuni pe care trebuie să le realizați dimineața, după-amiaza și seara. Aplicând aceste 15 tactici, veți deveni mai eficient...

Cauzele unui sistem imunitar slăbit

O multitudine din obiceiurile zilnice fac rău sistemului imunitar. Dacă înlăturați sau diminuați aceste aspecte, veți observa o îmbunătățire a sănătății dumneavoastră...
Publicitate