Home « Bani / Carieră « Cum să schimbăm eficient cariera

Cum să schimbăm eficient cariera

Adaugat pe 17 aprilie 2013

schimbare carieraA opta pentru schimbarea carierei la mijlocul vieţii poate fi înfiorător. Poate fi descurajator să renunţăm la un mediu familiar şi să ne îndreptăm spre un teritoriu necunoscut.

Însă, acest lucru devine din ce în ce mai comun. Cele mai comune motive pentru care persoanele decid să îşi schimbe cariera sunt:

  • Plictiseala şi oboseala cauzate de monotonie
  • Dorinţa de a schimba decorul
  • Dorinţa de a utiliza mai mult aptitudinile şi talentele
  • Sentimentul de nesiguranţă într-o industrie în declin
  • Căutarea unei modalităţi de a avea un trai mai bun în timpuri dificile

Indiferent de motivele pentru care vă doriţi să schimbaţi cariera, a face acest pas este riscant, motiv pentru care trebui să respectaţi anumite reguli. Iată cinci sfaturi pentru a vă schimba cariera într-un mod eficient:

Acordaţi-vă suficient timp

Nu fiţi impulsivi, deoarece veţi regreta această decizie mai târziu. Foarte multe persoane care s-au săturat de şeful lor sau de colegii de muncă îşi dau demisia pe loc, ajungând ulterior fără bani, fără slujbă sau alte perspective. Nu vă doriţi asta. Pentru a vă schimba cariera cu succes trebuie să realizaţi cu atenţie o strategie, după care să o aplicaţi.

Aflaţi ce vă displace

Gândiţi-vă ce anume vă displace la slujba sau cariera actuală, pentru a şti cu exactitate ce să evitaţi în slujba dumneavoastră viitoare. De asemenea, identificaţi şi ceea ce vă place la locul actual de muncă - ar putea fi interacţiunea cu oamenii, mediul în care lucraţi sau responsabilitatea.

Valorificaţi-vă aptitudinile şi talentele

La ce vă pricepeţi? Ce lucruri realizaţi în mod natural? Foarte multe persoane au joburi pe care le urăsc, în ciuda faptului că ar putea să beneficieze de talente şi aptitudinile lor.

Fiţi conştienţi de aptitudinile şi talentele dumneavoastră. De exemplu, vă place să interacţionaţi cu oamenii, sunteţi pricepuţi la calculatoare, comunicare, predare sau vă place să îi ajutaţi pe cei din jur? Poate vă aşteaptă o carieră legată de unul dintre talentele sau aptitudinile dumneavoastră.

Identificaţi-vă aptitudinile şi nu vă fie frică să încercaţi

Este foarte probabil ca atunci când aţi ales prima dumneavoastră carieră să nu fi ştiut cu exactitate ceea ce vă doriţi sau, aşa cum se întâmplă adesea, să fie singura carieră în care v-aţi încadrat la acel moment. În momentul în care începeţi să vă cunoaşteţi mai bine, când ştiţi ceea ce vă place şi ceea ce vă displace, când conştientizaţi ce talente şi aptitudini posadeţi, începeţi să căutaţi locurile de muncă potrivite personalităţii dumneavoastră.

Există multe modalităţi de a găsi locuri de muncă variate. Puteţi participa la târguri de joburi, puteţi naviga pe internet sau vorbi cu prietenii care au cariere de care aţi putea fi interesaţi. Dar, cea mai bună modalitate de a explora o nouă carieră este aceea de a lucra part-time sau ca voluntar pentru cineva. Ar fi o situaţie în care atât dumneavoastră, cât şi angajatorul aţi avea de câştigat. Dumneavoastră câştigaţi experienţă pentru a alege în cunoştinţă de cauză o carieră, iar angajatorul se bucură de ajutorul dumneavoastră pentru a-şi dezvolta afacerea.

Instruiţi-vă

Schimbarea carierei necesită, de obicei, cunoştinţe noi. Nu este ciudat să vă actualizaţi aptitudinile şi calificările. Acest pas poate dura şi necesita bani.

Dacă este necesar să vă reluaţi studiile pentru a a obţine o diplomă sau un certificat, asiguraţi-vă că instituţia respectivă este acreditată. Cursurile la distanţă reprezintă o altă modalitate eficientă de a vă perfecţiona, putând în acelaşi timp să continuaţi şi cu jobul actual, până finalizaţi cursurile.

Sursa: pickthebrain.com - Sursa foto: catalogs.com

Comentarii

Articole similare

Semne că a venit timpul să vă dați demisia

Sunteți permanent stresat de serviciul dumneavoastră? La serviciu simțiți că nu este locul potrivit pentru dumneavoastră? Ați avut parte de abuz verbal la serviciu? Conform experților acestea sunt...

7 motive pentru care ar trebui să vă dați demisia și să vă urmați visul

Renunțați la actualul job. Împliniți-vă visele. Urmați-vă pasiunea. Trăiți viața la maxim. Pentru a vă îmbunătăți viața și a vă dezvolta continuu, este necesar să...

Procrastinarea - un obicei des întâlnit

Procrastinarea reprezintă alegerea oamenilor de a amâna sau evita ceva ce ar trebui să facă. Această alegere poate fi conștientă sau inconștientă. De obicei, oamenii continuă...

6 pași îndrăzneți pentru a vă atinge țelurile în acest an

Drumul spre succes a fost întotdeauna presărat cu sacrificii. Dacă doriți să vă atingeți obiectivele personale în acest an, nu există scurtături. Primul pas este cel mai dificil, însă și cel mai curajos...

13 lucruri esenţiale pentru o viaţă fericită

Vă întrebaţi cum puteţi avea o viaţă fericită? Cu toţii ne dorim acest lucru. Fericirea este subiectivă - pentru anumite persoane fericirea se defineşte a fi o viaţă cu bogăţii, pentru altele echivalează cu...

Economisim bani dacă lucrăm de acasă?

Ideea de a lucra de acasă nu mai este un mit. În ultimii ani din ce în ce mai multe persoane au renunţat să se mai prezinte la locurile de muncă fizice şi au început să...
Publicitate