Home « Dezvoltare personală « Cum controlăm gândurile negative

Cum controlăm gândurile negative

Adaugat pe 11 aprilie 2014

eliminare ganduri negativeTerapia cognitiv-comportamentală reprezintă o formă de psihoterapie care are ca obiectiv stabilirea de modele cu privire la modul de a gândi, comportamente și emoții. Această terapie este utilizată frecvent pentru a trata anxietatea, depresia, fobiile, stresul și o serie de boli psihice.

Terapia cognitiv-comportamentală dezvoltă strategii cognitive care să îi ajute pe oameni să recunoască gândurile și credințele care îi determină să se simtă rău (acestea sunt numite cel mai adesea gânduri negative automate) și îi învață cum să le înlocuiască cu o modalitate de gândire mai realistă și mai sănătoasă din punct de vedere psihic.

Reprogramați-vă gândurile

V-ați întrebat vreodată cum anumite persoane fac față cu ușurință adversității, în timp ce alte persoane disperă în momentul în care lucrurile nu funcționează așa cum își doresc? Același lucru se întâmplă și în privința gândurilor. O persoană ar putea să își spună "Este doar un mic inconvenient.", în timp ce alta ar putea gândi: "Nu pot să cred că mi s-a întâmplat tocmai mie. Este oribil!."

eliminare ganduri negativeEste adevărat că percepția este influențată de gene, însă avem abilitatea de a schimba modul în care gândim. Așa cum un fotbalist AFL se antrenează ore întregi pentru a lovi perfect mingea (atât cu piciorul drept, cât și cu cel stâng, până când această mișcare devine automată), așa putem reprograma și modul în care gândim.

(Citiți și "Cum obţineţi viaţa pe care o doriţi")

Antrenându-vă corect vă puteți învăța să gândiți pozitiv, devenind mai relaxat în situații dificile, care în mod normal vi s-ar fi părea stresante. De asemenea, vă veți face mai puține griji și nu veți mai fi o persoană atât de perfecționistă.

Recunoașteți gândurile negative

Primul pas în a crește numărul gândurilor pozitive este reprezentat de diminuarea celor negative. Sună simplu, însă studiile au evidențiat că dacă într-o zi au loc două evenimente - unul pozitiv, iar altul negativ, tindem să acordăm mai multă atenție celui negativ.

Dacă vă notați gândurile pe o foaie, puteți observa cât de ilogice sunt acestea. Vă puteți întreba ce dovezi aveți cu privire la veridicitatea acestora. Întotdeauna ați gândit astfel? Care este cel mai realist gând?

eliminare ganduri negativeExersați: Timp de câteva săptămâni, atunci când aveți gânduri negative, notați-le pe o foaie. Examinați aceste note și cercetați ce amintiri aveți corelate cu acestea.

Faceți schimbarea

După ce ați notat, puteți identifica niște gânduri negative automate? Aveți tendința să generalizați, să trageți rapid concluzii și să percepeți situațiile ca fiind personale și catastrofale? Nu putem să schimbăm ceea ce ni se întâmplă, însă putem schimba modul în care reacționăm în anumite situații.

(Citiți și "Doriţi cu adevărat să vă schimbaţi. Dar de ce nu puteţi?")

Exersați: Data viitoare când identificați un gând negativ automat, schimbați modul în care gândiți. Dacă nu ați ajuns la o întâlnire și gândiți: "Ziua asta este un dezastru.", înlocuiți acest gând negativ cu "Acesta nu a fost un început bun, însă mă voi concentra pe ceea ce am de făcut în continuare." Dacă aveți o zi cu foarte multe sarcini de realizat și simțiți că nu vă puteți descurca, spuneți-vă: "Pot să fac asta. Am avut parte de zile și mai grele și le-am făcut fașă cu succes."

Practica este importantă

eliminare ganduri negativeCând gândim pozitiv ne simțim mai vii, mai concentrați, mai energici și mai productivi. Cine nu ar vrea să se simtă așa? Dacă aplicați întotdeauna practiciile terapiei cognitiv-comportamentale veți vedea rezultatele. Un bun început poate fi chiar acum: întrebați-vă care sunt gândurile dumneavoastră chiar în acest moment și cât de realiste sunt acestea.

Nu vă fie teamă să vorbiți cu o altă persoană

Dacă vă simțiți trist, anxios, singur și deprimat timp de mai multe săptămâni, ar trebui să faceți o vizită la doctor sau la un psiholog.

Sursa: bodyandsoul.com.au
Sursa foto: blogs.independent.co.uk - en.wikipedia.org - wikihow.com - welingelichtekringen.nl

Comentarii

Articole similare

10 obiceiuri care vă răpesc fericirea

Noi suntem rezultatul acțiunilor noastre. Obiceiurile zilnice ne influențează, acestea având o influență pozitivă sau negativă asupra noastră. Iată câteva exemple de obiceiuri...

Cum putem echilibra hormonii în mod natural

Dezechilibrul hormonal este adesea considerat o problemă greu de rezolvat. Hormonii au un rol esențial pentru sănătate și fericire, iar un mic dezechilibru poate avea efecte dramatice asupra greutății, aspectului pielii...

Vitamina D: vitamina minune

În urma studiilor efectuate, s-au descoperit multiple beneficii ale vitaminei D, aceasta protejând împotriva cancerului, a bolilor de inimă și a depresiei...

Indispoziții pe care sexul le poate vindeca

O partidă de sex este modalitatea prin care vă apropiați mai mult de partener, însă reprezintă și un exercițiu cardiovascular în sine. Știați că sexul poate ajuta în vindecarea anumitor probleme de sănătate...

Remedii pentru depresia sezonieră

Tratamentele pentru tulburările afective sezoniere pot include terapia cu lumină, medicamente sau psihoterapie. Dacă suferiți de tulburare bipolară, medicul va decide dacă se poate recomanda...

Dependenţa de cumpărături

Indiferent dacă este vorba de un gadget nou, o piesă de vestimentaţie chic sau chiar de mâncare, cu toţii simţim din când în când nevoia de a ne răsfăţa. Suntem permanent...
Publicitate