Home « dietă « Consumul de morcovi - beneficiile pentru sănătate

Consumul de morcovi - beneficiile pentru sănătate

Adaugat pe 07 martie 2014

beneficii morcov Dulci și crocanți, morcovii reprezintă o componentă importantă a dietelor vegetariene. Morcovii sunt legume rădăcinoase și aparțin familiei Apeaceae. Această familie include și pătrunjelul, păstârnacul, mărarul, chimenul etc.

Morcovii au un gust deosebit și conțin cantități mari de beta-caroten și alți compuși benefici pentru sănătate, cum ar fi vitamina A, minerale și antioxidanți. Morcovii sunt recomandați în special pentru sănătatea ochilor, pielii, sistemului digestiv și dinților.

Sucul de morcovi se utilizează pentru tratamentul anumitor boli. De fapt, morcovii au fost crescuți inițial ca medicament, pentru a trata o varietate de afecțiuni. Această legumă poate fi consumată atât în stare naturală, cât și gătită. Morcovul poate fi folosit și ca înlocuitor al grăsimii, făcând supele și sosurile mai cremoase. Un bol cu supă caldă de morcovi reprezintă alegerea perfectă pe timp de iarnă.

1. Sănătatea ochilor

beneficii morcov Morcovii sunt foarte benefici pentru sănătatea ochilor, datorită conținutului abundent de beta-caroten, care este convertit de către ficat în vitamina A. Această vitamină este convertităde către retină în rodopsină, un pigment de culoare mov, necesar pentru vederea pe timp de noapte. Beta-carotenul îmbunătățește vederea pe timp de noapte și protejează ochii de probleme precum glaucomul, degenerarea maculară și cataracta senilă. Luptă și împotriva orbirii. Un studiu a evidențiat că un consum regulat de morcovi a scăzut riscul de degenerare maculară cu 40%.

2. Beneficii cardiovasculare

Morcovii conțin o varietate de antioxidanți și poliacetilene, acestea acționând ca un scut de protecție pentru inimă. Studiile au concluzionat că o alimentație bogată în carotenoide scade riscul bolilor de inimă. Pe lângă beta-caroten, morcovii conțin și alfa-caroten și luteină. Consumul regulat de morcovi protejează inima de stresul oxidativ, de formarea plăcii arteriale și împiedică creșterea nivelului colesterolului rău.

3. Previn apariția cancerului

Consumul de morcovi reduce riscul apariției cancerului la plămâni, sâni și colon. Acest lucru se datorează prezenței antioxidantului poli-acetilenă falcarinol, care luptă împotriva cancerului prin distrugerea celulelor precanceroase din tumori. Astfel, morcovii posedă proprietăți anti-carcinogenice care inhibă creșterea celulelor canceroase din colon și care susțin sănătatea tractului digestiv.

4. Stimulează sistemul imunitar

Morcovii conțin o serie de nutrienți și vitamine, printre care și vitamina C, care stimulează sistemul imunitar. Consumul regulat de morcovi creează un scut protector pentru corp.

5. Sănătatea dentară

beneficii morcov Morcovii sunt benefici pentru dinți și pentru cavitatea bucală, deoarece curăță placa și resturile de mâncare la fel ca o periuță de dinți. Morcovii sunt benefici pentru gingii și facilitează formarea salivei, aceasta echilibrând formarea acidului și a bacteriilor din cavitatea bucală datorită faptului că este alcalină. Mineralele prezente în morcovi distrug germenii dăunători din gură și previn apariția cariilor dentare.

6. Curăță corpul

Datorită vitaminei A, morcovii ajută ficatul în eliminarea toxinelor din corp. Reduc, de asemenea, acumularea bilei și grăsimii în ficat. Fibrele solubile, pe de altă parte, curăță colonul prin facilitarea eliminării reziduurilor.

7. Previn îmbătrânirea

Beta-carotenul prezent în morcovi acționează ca un antioxindat, prevenind și anulând deteriorarea celulară. Astfel, consumul de morcovi încetinește îmbătrânirea celulară.

8. Beneficii în timpul menstruației sau în faza post-menopauză

Sucul de morcovi este foarte benefic pentru femei. Acest lucru se datorează fitoestrogenului care calmează durerile menstruale și reglează sângerarea în cazul femeilor cu flux menstrual abundent. Morcovii au beneficii și pentru etapa post-menopauză deoarece ajută la înlăturarea bufeurilor și stabilizează alte simptome specifice menopauzei.

9. Morcovii ajută în timpul sarcinii

beneficii morcov Morcovii sunt benefici în timpul sarcinii, deoarece ajută la dezvoltarea corectă a fetusului și reduce riscul infecțiilor fetale și riscul de avort spontan. Se știe faptul că dacă se consumă regulat morcovi, se stimulează producția de lapte și se îmbunătățește calitatea acestuia.

10. Previn atacul de cord

Conform unui studiu realizat la Universitatea Harvard, persoanele care au consumat cel puțin șase morcovi pe săptămână au fost mai puțin predispuși la un atac de cord, în comparție cu persoanele care au consumat un morcov pe lună sau mai puțin.

11. Sursă de calciu

Puțini dintre noi cunosc faptul că morcovii conțin calciu, acesta fiind vital pentru creșterea și dezvoltarea oaselor la copii și femei.

12. Sănătatea digetivă

Morcovii sunt o sursă de fibre - acestea reglează tranzitul intestinal și ajută procesul de digestie. Morcovii sunt benefici și pentru tratarea constipației și a refluxului acid. În plus, fibrele ajută în procesul de slăbire și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

13. Alte beneficii

Morcovii sunt bogați în carotenoide, acestea reglând nivelul zahărului din sânge. Conțin, de asemenea, elemente alcaline, care purifică și revitalizează sângele, echilibrând în același timp și rația dintre elementele acide și cele alcaline din corp. Cantitatea mare de potasiu prezentă în morcovi ajută la echilibrarea nivelului de sodiu (acesta este asociat cu hipertensiunea) și controlează tensiunea arterială.

Sursa: stylecraze.com
Sursa foto: smh.com.au - globalhealthylife.com - webmd.com - ifood.tv

Comentarii

Articole similare

Sfaturi pentru a reduce durerea de spate

Cu toţíi ne confruntăm la un moment dat în viaţă cu durerea de spate. Indiferent de  cauza apariţiei durerii de spate, aceasta este cu adevărat...

Chia - beneficii pentru sănătate

În limba Nahuatl 'chian' înseamnă 'uleios', de aici provenind numele semințelor chia. Semințele chia conțin fibre, proteine, grăsimi, calciu, magneziu...

Fructe permise persoanelor cu diabet (2)

Merele, cireșele, prunele negre și guava au beneficii multiple pentru persoanele bolnave de diabet. Alături de aceste fructe cu proprietăți deosebite, se numără și:

Ce să mâncăm pentru a avea păr şi unghii puternice

Atunci când vorbim despre păr şi unghii sănătoase şi puternice, o dietă echilibrată nu ar trebui subestimată. Alimentele bogate în anumiţi nutrienţi sunt benefice pentru un păr sănătos şi pentru unghii tari...

Ceaiul yerba mate - beneficii pentru sănătate

Ceaiul yerba mate este o băutură din America de Sud, realizată prin infuzarea frunzelor plantei yerba mate. Ceaiul yerba mate stimulează sistemul nervos, datorită conținutului de...

12 alimente pentru detoxifierea ficatului

Ficatul este un organ vital, deoarece controlează sinteza nutrienților în corp. Este un organ foarte puternic, fiind capabil să realizeze 500 de funcții diferite. Din cauza nivelului ridicat de poluare...
Publicitate