Home « dietă « Chia - beneficii pentru sănătate

Chia - beneficii pentru sănătate

Adaugat pe 09 octombrie 2014

chia proprietăți În limba Nahuatl "chian" înseamnă "uleios", de aici provenind numele semințelor "chia". Planta "Salvia hispanica" este cultivată pentru semințele sale de culoare albă sau neagră. Aceasta face parte din familia mentei.

Semințele chia conțin fibre, proteine, grăsimi, calciu, magneziu, fosfor, zinc potasiu, vitamina B1 și vitamina B3.

Istoricul semințelor chia

Aztecii cultivau chia încă din anii 3500 î.Hr. Aceștia foloseau semințele petru a-i face mai rezistenți. Planta este încă folosită pe scară largă în America de Sud și Mexico, planta fiind nativă din sudul Mexicului și Guatemala.

Aztecii foloseau chia ca pe un aliment. Aceștia amestecau semințele cu alte alimente, le adăugau în băuturi, făinuri, în compoziția unor medicamente sau le presau pentru a extrage uleiul pe care îl conțin.

chia proprietăți În momentul sosirii cuceritorilor spanioli în secolul 16, s-au pierdut multe tradiții locale, motiv pentru care abia în anii 1990 oamenii de știință din America au analizat semințele chia pentru a identifica valoarea nutrițională și proprietățile curative ale acestora.

În prezent chia se cultivă în Argentina, Mexic, Bolivia și Peru. Este cultivată și în Australia, de către The Chia Company -această firmă fiind determinată să devină cel mai mare producător de chia din lume.

Beneficii

Se consideră că semințele chia au numeroase beneficii, deși oamenii de știință sunt de părere că mai multe studii ar trebui efectuate pentru a le confirma. Persoanele care le consumă cred că semințele de chia au următoarele beneficii:

chia proprietăți

  • Scad riscul bolilor de inimă și a accident vascular cerebral la bolnavii de diabet.
  • Antioxidanții din chia ajută în lupta cu cancerul.
  • Semințele de chia sunt bogate în fibre, acestea ajutând digestia. De asemenea, se crede că aceste semințe ajută la pierderea în greutate, deoarece absorb apa și conferă rapid senzația de stomac plin.
  • Sunt o sursă excelentă de proteine, fiind recomandată persoanelor vegane sau vegetariene.
  • Semințele de chia conțin și acizi grași omega 3.
  • Semințele de chia ajută la creșterea oaselor, deoarece conțin fosfor, calciu, magneziu și proteine. Sunt o sursă excelentă de calciu pentru persoanele care nu consumă lactate.

Cum includem semințele de chia în dietă

Aceste semințe nu au un gust specific, doar o tentă subtilă asemănătoare nucilor, motiv pentru care pot fi adăugate în orice mâncare sau băutură. Au dimensiuni mici și nu necesită măcinare. Pot fi presărate peste orice, pot fi adăugate în mâncăruri preparate la cuptor, pentru îngroșarea sosurilor și pot fi folosite chiar și poate înlocui oul în anumite rețete.

Sursa: health24.com
Sursa foto: hoodsteading.tumblr.com - lesserevillife.com - eatgood4life.com

Comentarii

Articole similare

Sfaturi pentru a reduce durerea de spate

Cu toţíi ne confruntăm la un moment dat în viaţă cu durerea de spate. Indiferent de  cauza apariţiei durerii de spate, aceasta este cu adevărat...

Cum învingem pofta de dulce

Dacă aveți poftă de morcov sau de măr, e perfect. Dar dacă, asemenea majorității oamenilor, aveți pofte mai puțin sănătoase, urmați sfaturile de mai jos pentru a nu cădea pradă...

Fructe permise persoanelor cu diabet (2)

Merele, cireșele, prunele negre și guava au beneficii multiple pentru persoanele bolnave de diabet. Alături de aceste fructe cu proprietăți deosebite, se numără și:

Fructe permise persoanelor cu diabet (1)

Diabetul este o tulburare a metabolismului, caracterizată printr-un nivel crescut al zahărului în sânge (glucozei). Diabetul poate fi de tipul 1 (corpul nu poate produce insulină) sau de tipul 2 (corpul nu poate...

Ce să mâncăm pentru a avea păr şi unghii puternice

Atunci când vorbim despre păr şi unghii sănătoase şi puternice, o dietă echilibrată nu ar trebui subestimată. Alimentele bogate în anumiţi nutrienţi sunt benefice pentru un păr sănătos şi pentru unghii tari...

Alimente care luptă împotriva inflamației

Inflamația este o funcție necesară a sistemului imunitar, însă uneori nu mai funcționează corect. Nivelul crescut al inflamației poate dăuna corpului. Se consideră că anumite boli precum artrita reumatoidă...
Publicitate