Home « dietă « Ce sunt flavonoidele și care sunt beneficiile acestora

Ce sunt flavonoidele și care sunt beneficiile acestora

Adaugat pe 12 martie 2014

beneficiile flavonoidelor Cu toții știm că plantele abundă în minerale și vitamine. Pe lângă acestea, alimentele care provin din plante conțin și fitonutrienți. Aceștia sunt prezenți în mod natural în plante, ajutându-le să lupte împotriva bolilor și bacteriilor. Atunci când consumăm mâncăruri care provin din plante, ne bucurăm de beneficiile fitonutrienților prezenți în acestea. Printre fitonutrienți se numără și flavonoidele.

Ce sunt flavonoidele

Flavonoidele sunt compuși prezenți în plante, aceștia conferind plantelor (și fructelor sau legumelor) culoarea specifică. Mulți oameni de știință numesc flavonoidele vitamina P.

Acești nutrienți sunt antioxidanți puternici - elimină radicalii liberi din corp, reduc inflamația, luptă împotriva semnelor de bătrânețe prin repararea celulelor vătămate și mențin sănătatea arterelor. Există peste 4000 de subtipuri de flavonoide, acestea oferind o gamă variată de beneficii pentru sănătate.

1. Proprietăți antioxidante

Principalul beneficiu al consumului de flavonoide rezultă din proprietățile antioxidante. Antioxidanții sunt elemente naturale care distrug radicalii liberi și alte elemente dăunătoare prezente în corp. Se crede că antioxidanții din flavonoide luptă împotriva infecțiilor, inflamației, anumitor boli cronice și virusurilor. Flavonoidele au abilitatea de a proteja vitamina C de acțiunea anumitor oxidanți din corp, permițând vitaminei C să îmbunătățească acțiunea sistemului imunitar. Flavonoidele se găsesc în multe fructe și legume proaspete.

2. Previn bolile cardiovasculare

beneficiile flavonoidelor S-a dovedit că dacă se consumă multe fructe și legume bogate în flavonoizi se previne apariția aterosclerozei - aceasta fiind o boală în care pereții arterelor se întăresc din cauza formării plăcii de aterom. Această boală determină inima să funcționeze mai greu, crescând și riscul formării cheagurilor de sânge și al apariției atacului de cord.

3. Previne apariția cancerului

Datorită proprietăților antioxidante, flavonoidele luptă împotriva anumitor tipuri de cancer. Acest lucru este realizat prin suprimarea mutației celulelor și a activităților neobișnuite ale acestora.

4. Sănătate dentară

Flavonoidele îmbunătățesc pe termen lung sănătatea gingiilor și a dinților.

Surse de flavonoide:

Dac[ doriți să vă bucurați de beneficiile flavonoidelor, va trebui să consumați alimente bogate în acești compuși. În general, fructele și legumele sunt bogate în flavonoizi. Asigurați-vă că includeți în dietă:

beneficiile flavonoidelor

 • Ardei gras roșu
 • Căpșuni
 • Citrice
 • Broccoli
 • Usturoi
 • Spanac
 • Ceai verde
 • Fructe tropicale, precum papaya și mango
 • Ciocolată
 • Ceapă verde
 • Napi

Ar trebui să excludeți treptat alimentele procesate și să includeți tot mai multe fructe și legume în dietă. Aceste au o multitudine de beneficii, în timp ce produsele procesate sunt caracterizate printr-o cantitate exagerată de zahăr și grăsimi.

Bucurați-vă de beneficiile salatelor bogat colorate – gândiți-vă la beneficiile flavonoidelor și veți renunța mai ușor la alegerile nesănătoase în favoarea fructelor și legumelor.

Sursa: stylecraze.com
Sursa foto: mnn.com - blog.pharmacymix.com - letsgodine.com

 

Comentarii

Articole similare

Alimente care luptă împotriva inflamației

Inflamația este o funcție necesară a sistemului imunitar, însă uneori nu mai funcționează corect. Nivelul crescut al inflamației poate dăuna corpului. Se consideră că anumite boli precum artrita reumatoidă...

Ceaiul yerba mate - beneficii pentru sănătate

Ceaiul yerba mate este o băutură din America de Sud, realizată prin infuzarea frunzelor plantei yerba mate. Ceaiul yerba mate stimulează sistemul nervos, datorită conținutului de...

Dieta mediteraneană

Peștele și scoicile reprezintă principalul component al dietei mediteraneene, în special varietățile uleioase cum ar fi sardinele, dar și midiile, scoicile și caracatița. Conținutul bogat în omega 3...

Semințele de in - beneficii pentru sănătate

Semințele de in sunt foarte populare, în special în dietele vegetariene. Acestea au o formă ovală, sunt plate și ascuțite la un capăt. Iată câteva dintre numeroasele lor beneficii...

Consumul de morcovi - beneficiile pentru sănătate

Dulci și crocanți, morcovii reprezintă o componentă importantă a dietelor vegetariene. Morcovii sunt legume rădăcinoase și aparțin familiei Apeaceae. Această familie include și pătrunjelul, păstârnacul...

Rodiile - beneficii pentru sănătate

Rodiile sunt fructe bogate în nutrienți, fiind foarte populare în întreaga lume. Rodiile sunt foarte apreciate datorită conținutului de antioxidanți...
Publicitate