Home « dietă « Carbohidrații: cum îi includem într-o dietă sănătoasă

Carbohidrații: cum îi includem într-o dietă sănătoasă

Adaugat pe 21 octombrie 2013

Carbohidrații nu au o reputație prea bună, mai ales atunci când se ține seama de creșterea în greutate. Cu toate acestea, carbohidrații nu trebuie eliminați din dietă, beneficiile lor pentru sănătate fiind multiple. De fapt, corpul nostru are nevoie de carbohidrați pentru a funcționa corect. Pentru a ști pe care sa îi alegem, trebuie sa ne informăm și să aflăm care sunt carbohidrații sănătoși.

Ce sunt carbohidrații

Carbohidrații sunt un tip de macronutrienți găsiți în anumite alimente și băuturi. Majoritatea carbohidraților se găsesc în mod natural în alimente care provin din plante, cum ar fi cerealele. Producătorii de produse alimentare adaugă carbohidrați în alimentele procesate, sub formă de amidon sau de zahăr. Cel mai simplu carbohidrat este o moleculă de zahăr, care se combină cu una sau două unități de carbon, hidrogen sau oxigen. Alți carbohidrați conțin trei sau mai multe unități din  trio-ul carbon-hidrogen-oxigen.

carbohidratti

Surse naturale de carbohidrați:

  • Fructe
  • Legume
  • Lapte
  • Oleaginoase
  • Cereale
  • Semințe

Există trei tipuri principale de carbohidrați:

  • Zahărul. Zahărul reprezintă cea mai simplă formă de carbohidrați. Acesta se găsește în mod natural în anumite alimente: fructe, legume,lapte și produse lactate. Printre zaharuri se numără zahărul din fructe (fructoza), zahărul de masă (zaharoza) și zahărul din lapte (lactoza).
  • Amidonul. Amidonul este compus din mai multe unități de zahăr. Se găsește în mod natural în legume, cereale, fasole și mazăre uscată
  • Fibrele. Fibrele sunt compuse, de asemenea, din mai multe unități de zahăr. Fructele, legumele, cerealele integrale, fasolea și mazărea se numără printre alimentele bogate în fibre.

Ce reprezintă indicele glicemic

Indicele glicemic clasifică carbohidrații în funcție de potențialul lor de a ridica nivelul zahărului din sânge. Multe alimente sănătoase, cum ar fi cereale integrale, leguminoasele, legumele, fructele și produsele lactate degresate, au mod natural un indice glicemic scăzut. Dietele de slăbire care țin seama de indicele glicemic recomandă evitarea carbohidraților cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi cartofii și porumbul. Însă acestea nu trebuie eliminate complet din dietă, deoarece au multiple beneficii pentru sănătate.

Comentarii

Articole similare

Cum învingem pofta de dulce

Dacă aveți poftă de morcov sau de măr, e perfect. Dar dacă, asemenea majorității oamenilor, aveți pofte mai puțin sănătoase, urmați sfaturile de mai jos pentru a nu cădea pradă...

Alimente care luptă împotriva inflamației

Inflamația este o funcție necesară a sistemului imunitar, însă uneori nu mai funcționează corect. Nivelul crescut al inflamației poate dăuna corpului. Se consideră că anumite boli precum artrita reumatoidă...

În ce constă dieta Dukan

Dieta Dukan constă în consumarea unei mari cantități de proteine și se consideră că aceasta poate ajuta oamenii să slăbească mult într-un timp relativ scurt...

Alimente care previn căderea părului

Pentru a evita căderea părului, va trebui să consumați alimente bogate în nutrienți, care să fortifice firul de păr. Cele mai benefice alimente pentru păr, bogate în nutrienți, sunt...

Cum ne motivăm pentru a face mai mult sport

Cu toții ne dorim să arătăm bine. Dar foarte puțini facem ceva în această privință. Aflați cum vă puteți motiva pentru a face mai multe exerciții fizice și să nu renunțați...

Prânz sănătos la serviciu

Prânzul la serviciu poate fi destul de costisitor și nesănătos dacă optați pentru sanwich-uri și alte preparate cumpărate de la magazin sau fast-food.Pentru un prânz sănătos și accesibil ca preț...
Publicitate