Home « dietă « Beneficiile consumului de cafea

Beneficiile consumului de cafea

Adaugat pe 13 mai 2013

beneficii cafea Bucuraţi-vă de numeroasele beneficii ale cafelei! Studiile evidenţiază beneficiile acesteia pentru sănătate, comunitatea medicală schimbându-şi opinia în privinţa acesteia, conform căreia "cafeaua face mai mult rău decât bine".

Acest articol vă va prezenta 10 motive de a bea cafea şi de a analiza concepţiile greşite care înconjoară această băutură minunată.

Cafeaua reduce mortalitatea

Cel puţin 5 studii au evidenţiat faptul că riscul mortalităţii a scăzut în cazul persoanelor care au consumat cafea, la aceste studii participând atât femei, cât şi bărbaţi, de diferite etnii.

Bărbaţii care au consumat 2 - 3 ceşti de cafea pe zi au avut un risc de mortalitate cu 10% mai mic, iar cei care au consumat 4 - 5 ceşti de cafea pe zi au redus riscul de mortalitate cu 12 procente. Consumul a 6 ceşti de cafea a redus riscul mortalităţii cu încă 10 procente faţă de persoanele care nu au consumat cafea. Cifrele au fost uşor mai mari în cazul femeilor.

Cafeaua scade riscul de cancer

Consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer la plămâni, prostată, sâni, uter, pancreas, stomac şi colon. Numeroasele studii sunt contradictorii, unele susţinând importanţa cafelei, în timp ce altele nu consideră că are vreun beneficiu în acest sens.

Antioxidanţii prezenţi în cafea sunt cei care protejează împotriva cancerului şi a altor boli. Un exemplu elocvent care evidenţiază importanţa consumului de cafea este reprezentat de un studiu la care au participat 67.000 de femei. Acesta a subliniat faptul că femeile care au băut 4 ceşti de cafea sau mai multe, în timpul unei zile au avut un risc cu 25% mai scăzut de a dezvolta cancer de uter, în comparaţie cu femeile care nu consumau cafea în mod regulat.

Oamenii de ştiinţă consideră că activitatea intensă a antioxidanţilor din cafea reduc stresul oxidativ, în timp ce cafeaua reglează expresia enzimelor din ficat, acestea contribuind la metabolizarea estrogenului. Cafeaua detoxifiază estrogenul din organism şi previnde cancerul de sâni, ovarian şi pe cel de prostată, în cazul bărbaţilor.

Cafeaua scade riscul bolilor de inimă şi a atacului de cord

Cafeaua protejează sistemul cardiovascular şi s-a demonstrat că aceasta scade riscul bolilor de inimă şi a morţii survenite în urma atacului de cord. Un studiu desfăşurat pe o perioadă de 15 ani, la care au participat 41.000 de femei care consumau 3 ceşti de cafea pe zi a evidenţiat faptul că riscul insuficienţei cardiace a scăzut în cazul acestor persoane care consumau cafea. Rezultate similare au fost obţinute şi în cazul bărbaţilor.

Cafeaua îmbunătăţeşte sănătatea vasculară şi NU creşte tensiunea arterială

Cafeina prezentă în cafea îmbunătăţeşte sănătatea vaselor de sânge, deoarece aceasta susţine producţia de oxid nitric în endoteliu (strat subşire de celule aflat pe suprafaţa internă a vaselor de sânge); oxidul nitric îmbunătăţeşte tonusul muscular vascular. Cafeaua susţine, de asemenea, tensiunea arterială sănătoasă şi scăderea acesteia pe termen lung.

Este adevărat că tensiunea arterială poate creşte în urma consumului de cafea, însă aceasta va reveni la normal odată ce cafeina este metabolizată. Un studiu ealizat pe parcursul a 8 săptămâni a indicat că tensiunea arterială a scăzut semnificativ pentru persoanele care au consumat cafea.

Cafeaua reglează colesterolul

beneficii cafea Antioxidanţii prezenţi în cafea cresc nivelul colesterolului bun şi reduc inflamaţia, asociată cu bolile de inimă.

Cafeaua scade riscul sindromului metabolic

Sindromul metabolic este o combinaţie de obezitate, circumferinţa taliei mare şi rezistanţa la insulină, toate acestea crescând riscul bolilor de inimă şi al diabetului. Consumul de cafea contribuie la arderea grăsimilor, reducând riscul de diabet.

Consumul de cafea a fost asociat cu un nivel scăzut al trigliceridelor şi cu o mai bună toleranţă la glucoză, reducând riscul sindromului metabolic.

Cafeaua îmbunătăţeşte compoziţia corpului şi contribuie la arderea grăsimii

Cafeaua creşte rata metabolică, ajutând la arderea rapidă a caloriilor. Aceasta determină organismul să ardă mai degrabă grăsimi decât glucoză pentru energie. Cafeaua reglează, de asemenea, nivelul de zahăr din sânge.

Cafeaua ajută la scăderea în greutate, conform unui studiu ai cărui particianţi au consumat zilnic 500 ml de cafea. În 4 săptămâni, persoanele supraponderale au slăbit în medie 2,5 kilograme. Foarte eficient este extractul de cafea verde, obţinut din boabe neprăjite şi poate fi adăugat în orice băutură.

Un studiu a descoperit că o doză mare de extract de cafea verde (1050 mg), consumată timp de 6 săptămâni, a avut ca efect o pierdere în greutate de 8 kilograme şi o reducere a ţesutului adipos cu 4,4%. Rezultatele sunt impresionante! Pe de altă parte, o doză mică de cafea verde nu a produs nicio schimbare în compoziţia corpului.

Cafeina creşte forţa şi performanţa

Oamenii de ştiinţă din domeniul sportului au studiat efectele suplimentelor de cafeină asupra performanţei atletice. S-a demonstrat că o doză adecvată de cafeină înaintea antrenamentului poate creşte forţa şi performanţa.

S-a demonstrat că este necesară o cantitate de 3 mg de cafeină pentru fiecare kilogram de masă corporală pentru a spori forţa cu care sunt executate exerciţiile fizice. Cafeina acţionează mai degrabă asupra muşchilor, decât a sistemului nervos, având ca efect o forţă mai mare.

Cafeina grăbeşte recuperarea şi reduce durerile musculare

Cafeina ajută în procesul de recuperare şi reduce febra musculară după antrenament cu 48%. De asemenea, poate îmbunătăţi performanţa dacă se realizează un al doilea antrenament de mare intensitate, în aceeaşi zi.

Cafeina creşte motivaţia şi îmbunătăţeşte timpul de reacţie

4 mg de cafeină pentru fiecare kilogram al corpului a îmbunătăţit timpul de reacţiei al jucătorilor de fotbal care au fost privaţi de somn. O doză asemănătoare creşte motivaţia şi determină atleţii să facă mai mult exerciţii fizice de bunăvoie.

Sursa: charlespoliquin.com - Sursa foto: favim.com

Comentarii

Articole similare

Sfaturi pentru a reduce durerea de spate

Cu toţíi ne confruntăm la un moment dat în viaţă cu durerea de spate. Indiferent de  cauza apariţiei durerii de spate, aceasta este cu adevărat...

Efectele diferitelor tipuri de droguri

Denumirea de drog se referă la orice substanță (cu excepția alimentelor și a apei) care, atunci când este consumată, afectează funcțiile fizice și psihice ale corpului...

Fructul Sharon (kaki) - beneficii pentru sănătate

Sharon sunt fructe exotice, cu un gust delicios, însă beneficiile acestora sunt mult mai numeroase. Printre acestea se numără abilitatea de a îmbunătăți vederea, reducerea semnelor îmbătrânirii...

Cum învingem pofta de dulce

Dacă aveți poftă de morcov sau de măr, e perfect. Dar dacă, asemenea majorității oamenilor, aveți pofte mai puțin sănătoase, urmați sfaturile de mai jos pentru a nu cădea pradă...

Fructe permise persoanelor cu diabet (2)

Merele, cireșele, prunele negre și guava au beneficii multiple pentru persoanele bolnave de diabet. Alături de aceste fructe cu proprietăți deosebite, se numără și:

Fructe permise persoanelor cu diabet (1)

Diabetul este o tulburare a metabolismului, caracterizată printr-un nivel crescut al zahărului în sânge (glucozei). Diabetul poate fi de tipul 1 (corpul nu poate produce insulină) sau de tipul 2 (corpul nu poate...
Publicitate