Home « dietă « Alimente care luptă împotriva inflamației

Alimente care luptă împotriva inflamației

Adaugat pe 12 mai 2014

alimente impotriva inflamatieiInflamația este o funcție necesară a sistemului imunitar, însă uneori nu mai funcționează corect. Nivelul crescut al inflamației poate dăuna corpului. Se consideră că anumite boli precum artrita reumatoidă, boala celiacă și lupusul sunt rezultatul unui sistem imunitar foarte activ, deoarece atacă celulele sănătoase, apărând astfel inflamația, care poate avea consecințe grave. Iată câteva alimente pe care este bine să le consumați dacă vă confruntați cu inflamația cronică:

Fructele de pădure

S-a demonstrat că fructele de pădure luptă cu succes împotriva inflamației: zmeura ajută la vindecarea artritei, coacăzele reduc inflamația gastrointestinlă, iar căpșunile reduc markerii inflamatori din sânge. Aflând aceste beneficii ale fructelor de pădure, cu siguranță va trebui să le includeți în dieta dumneavoastră, pentru a vă bucura de efectele, cât și de gustul delicios al acestora.

Cireșele amare

alimente impotriva inflamatieiAtleții beau adesea suc de cireșe amare pentru a-i ajuta să se recupereze după anumite evenimente și pentru a reduce dependența de anumite substanțe care înlătură durerea, cum ar fi ibuprofenul. În testele de laborator efectuate pe șobolani, s-a demonstrat că cireșele reduc durerea, cât și inflamația vaselor de sânge cu până la 50%. Aceste rezultate sunt uimitoare! Gustul acestora poate fi foarte amar, iar combinarea lor cu zahăr va anula efectele benefice asupra sănătății. Le puteți adăuga cu succes în smoothie-uri sau dacă puteți, le puteți consuma în stare naturală.

Condimentele

Dacă sunteți în căutarea unor soluții eficiente pentru reducerea inflamației, va trebui să vă îndreptați spre suportul cu condimente. Pentru a vă bucura de efectele antiinflamatorii ale acestora, va trebui să selectați scorțișoara, ghimbirul, usturoiul și turmenicul. Ghimbirul este un remediu străvechi pentru problemele specifice stomacului și este foarte eficient luat sub formă de supliment.

(Citiți și "Importanţa usturoiului pentru sănătate")

Sfecla

alimente impotriva inflamatieiSfecla nu are un gust foarte agreat, însă dacă nu vă displace gustul, trebuie să o includenți în alimentație, pentru a vă bucura de efectele antiinflamatorii ale acesteia. Sfecla este bogată în vitamina C și în antioxidanți putenici - de unde și culoarea intensă. S-a evidențiat că sfecla împiedică apariția cancerului și a bolilor de inimă.

Cerealele integrale

Prietenul cel mai bun al inflamației este zahărul, astfel că, dacă doriți să înlăturați durerea cronică, va trebui să renunțați la zahăr. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai consumați carbohidrați. Fibrele din cerealele integrale reduc markerii inflamației din sânge. Alegeți produse din cereale integrale, care nu au zahăr adăugat și cu un conținut cât mai ridicat de fibre. Atenție însă, dacă inflamația este produsă de boala celiacă, va trebui să consumați numai cereale integrale fără gluten, cum ar fi orezul brun.

(Citiți și "Carbohidrații: cum îi includem într-o dietă sănătoasă")

Ardeiul

alimente impotriva inflamatieiCu cât sunt mai colorați, cu atât mai bine! Culoarea legumelor reprezintă un indicator al prezenței antioxidanților, despre care se știe că luptă împotriva inflamației. Ardeiul iute conține capsaicină, demonstrându-se că aceasta reduce inflamația, fiind prezentă și în anumite medicamente împotriva inflamației. Există persoane care au probleme în digerarea ardeilor. În cazul pacienților cu artrită reumatoidă, doctorii îi sfătuiesc că să nu consume ardei, deoarece aceștia pot înrăutăți inflamația. Dacă nu vă regăsiți în aceste două categorii, vă puteți bucura de efectele antiinflamatorii ale ardeilor.

Alimente bogate în omega 3

Cercetătorii au evidențiat că grăsimile omega 3 ajută la diminuarea inflamației, dacă sunt consumate în mod regulat. Cele mai bune surse de omega 3 sunt: macroul, tonul, somonul și sardinele. Este bine să consumați peștele preparat prin fierbere sau la cuptor, pentru a nu adăuga și alte grăsimi nesănătoase. Dacă nu vă încântă ideea de a consuma pește de câteva ori pe săptămână, puteți alege omega 3 sub formă de suplimente. Asigurați-vă că producătorul este de încredere și că suplimentele nu conțin o cantitate mare de grăsimi omega 6. Semințele de in și nucile sunt, de asemenea, bogate în omega 3.

(Citiți și "Semințele de in - beneficii pentru sănătate")

Sursa: startswithyou.com
Sursa foto: npr.org

Comentarii

Articole similare

Dieta pegan - cum slăbim sănătos

Dieta pegan reprezintă p combinație între dieta paleo și cea vegan. Urmată corect, dieta pegan poate reprezenta o altă opțiune pentru o alimentație sănătoasă, fără zahăr și alimente procesate...

Cum învingem pofta de dulce

Dacă aveți poftă de morcov sau de măr, e perfect. Dar dacă, asemenea majorității oamenilor, aveți pofte mai puțin sănătoase, urmați sfaturile de mai jos pentru a nu cădea pradă...

Chia - beneficii pentru sănătate

În limba Nahuatl 'chian' înseamnă 'uleios', de aici provenind numele semințelor chia. Semințele chia conțin fibre, proteine, grăsimi, calciu, magneziu...

Fructe permise persoanelor cu diabet (1)

Diabetul este o tulburare a metabolismului, caracterizată printr-un nivel crescut al zahărului în sânge (glucozei). Diabetul poate fi de tipul 1 (corpul nu poate produce insulină) sau de tipul 2 (corpul nu poate...

Remedii naturale pentru răceală

Răceala poate fi tratată prin intermediul medicamentelor, însă există și foarte multe remedii naturale, extrem de eficiente. Acestea scurtează durata răcelii și previn apariția acesteia pe viitor...

Ce să mâncăm pentru a avea păr şi unghii puternice

Atunci când vorbim despre păr şi unghii sănătoase şi puternice, o dietă echilibrată nu ar trebui subestimată. Alimentele bogate în anumiţi nutrienţi sunt benefice pentru un păr sănătos şi pentru unghii tari...
Publicitate