Home « dietă « Alimente benefice pentru concentrare

Alimente benefice pentru concentrare

Adaugat pe 12 martie 2013

Consumaţi alimentele potrivite şi vă veţi simţi energici, vă veţi putea concentra, putând finaliza ceea ce aveţi de făcut. Dacă mâncaţi alimente nesănătoase, vă va lipsi concentrarea, vă veţi simţi lenţi şi cu dorinţa de a dormi. Din păcate, nimeni nu ne învaţă ce alimente ne ajută să ne concentrăm.

Următoarele alimente sunt bogate în vitamine, proteine şi minerale, ajutând creierul să funcţioneze la capacitate maximă.

coacaze

Coacăzele

O multitudine de studii au demonstrat că aceste fructe pot îmbunătăţi abilitatea de concentrare şi de realizare a sarcinilor care necesită focalizare. Oamenii de ştiinţă nu cunosc încă motivul pentru care coacăzele sunt benefice. Unii cred că datorită conţinutului bogat în antioxidanţi, înlăturând efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Alţi oameni de ştiinţă sugerează că beneficiile cocăzelor se datorează abilitatăţii acestora de a reduce inflamaţia şi faptului că intensifică circulaţia sângelui şi a oxigenului spre creier. Oricare ar fi explicaţia, coacăzele sunt gustoase şi au beneficii pentru activitatea creierului.

Ciocolata neagră

Ciocolata, în special cea neagră, conţine compuşi numiţi flavonoli, aceştia îmbunătăţind concentrarea mentală. Atât cacaoa, cât şi cafeina prezentă în cubuleţele de ciocolată, ajută creierul să se concentreze şi să îşi menţină atenţia. Consumaţi 2-3 pătrăţele de ciocolată pe zi - cu cât este mai mare concentraţia de cacao, cu atât mai bine.

Ouăle

ouaSimplul ou reprezintă un aliment perfect pentru a vă îmbunătăţi capacitatea de concentrare. Ouăle sunt bogate în proteine, vitaminele B şi colină. Fiecare joacă un rol cheie în menţinerea sănătăţii creierului. Colina din ouă este importantă în special deoarece este un component al celulelor creierului. De asemenea, este utilizată pentru a produce acetilcolina - utilizată de creier pentru a trimite mesaje de la o celulă la alta.

Consumaţi 3-4 ouă pe săptămână, pentru cele mai bune rezultate.

Peştele gras

Acizii graşi Omega 3, prezenţi în peşte, sunt foarte benefici pentru sănătate. Unul dintre aceşti acizi, DHA, este găsit în mari cantităţi în creierul nostru. Celălalt, EPA, este convertit în DHA după ce este consumat.

EPA şi DHA cresc abilitatea celulelor din creier de a comunica unele cu altele. Astfel, creierului îi va fi mai uşor să funcţioneze la parametri normali. Omega 3 creşte producţia de dopamină şi serotonină, două chimicale cu un rol important în menţinerea concentrării. Dopamina oferă un impuls pentru a începe o activitate şi ajută la menţinerea atenţiei. Serotonina, pe de altă parte, vă ajută să vă simţiţi calmi şi mai abili în înfruntarea stresului.

Consumaţi peşte de 2-3 ori pe săptămână, pentru a beneficia de rezultatele pozitive. Este posibil să trebuiască să consumaţi o cantitate mai mare, poate chiar să luaţi suplimente de Omega 3, pentru a vedea rezultate notabile într-un timp mai scurt.

nuci

Nucile şi seminţele

Consumul anumitor nuci şi seminţe pot îmbunătăţi capacitatea de concentrare şi funcţiile creierului. Nucile cresc nivelul de serotonină, prin urmare, sunt benefice în perioadele în care sunteţi stresat; caju, care este bogat în magneziu, intensifică circulaţia sângelui spre creier; migdalele sunt seminţe bogate în fenilalanină, un amino-acid care ajută la producerea dopaminei.

Pentru cele mai bune rezultate, trebuie consumate zilnic, simple sau în compoziţia reţetelor preferate.

Apa

Consumul unei cantităţi cât mai mari de apă de-a lungul zilei este foarte important pentru activitatea creierului. După cum bine ştiţi, apa este necesară pentru a avea un corp hidratat. Acest aspect este foarte important pentru creier, deoarece dacă suntem chiar şi puţin deshidrataţi, creierul nu va funcţiona normal. Astfel, în loc să ne putem concentra, ne vom simţi letargici şi fără energie. Deshidratarea duce la depresie.

Mulţi experţi recomandă consumul a 8 pahare de apă zilnic. În funcţie de activitatea dumneavoastră, puteţi avea nevoie de o cantitate mai mică sau mai mare de apă.

Sursă foto: www.bartlettsblueberryfarm.com - www.slashfood.com - www.realfoods.co.uk

Comentarii

Articole similare

Sfaturi pentru a reduce durerea de spate

Cu toţíi ne confruntăm la un moment dat în viaţă cu durerea de spate. Indiferent de  cauza apariţiei durerii de spate, aceasta este cu adevărat...

Dieta pegan - cum slăbim sănătos

Dieta pegan reprezintă p combinație între dieta paleo și cea vegan. Urmată corect, dieta pegan poate reprezenta o altă opțiune pentru o alimentație sănătoasă, fără zahăr și alimente procesate...

Remedii naturale pentru arsurile solare

Oamenii au venerat soarele timp de mii de ani. Însă, în ultimul secol, oamenii își doresc să se expună la soare pentru a căpăta un bronz auriu, această nuanță mascând uneori arsurile dureroase...

Cum învingem pofta de dulce

Dacă aveți poftă de morcov sau de măr, e perfect. Dar dacă, asemenea majorității oamenilor, aveți pofte mai puțin sănătoase, urmați sfaturile de mai jos pentru a nu cădea pradă...

Cum învățăm mai eficient

Vă este dificil să vă concentrați în timpul studiului? Sau aveți nevoie de noi idei pentru a îmbunătăți rutina de învățare? Iată 13 modalități prin care puteți învăța mai eficient...

Chia - beneficii pentru sănătate

În limba Nahuatl 'chian' înseamnă 'uleios', de aici provenind numele semințelor chia. Semințele chia conțin fibre, proteine, grăsimi, calciu, magneziu...
Publicitate