Home « tratamente « Alergiile - simptome, tratament

Alergiile - simptome, tratament

Adaugat pe 19 februarie 2014

alergii O alergie se definește ca o reacție exagerată a sistemului imunitar, când suntem expuși la o substanță străină. Aceste reacții sunt considerate exagerate, deoarece aceste substanțe străine sunt considerate inofensive de corpul persoanelor non-alergice.

Substanțele care produc alergii se numesc alergeni. Printre cei mai cunoscuți alergeni se regăsesc polenul, acarienii, mucegaiul, proteinele animale, anumite alimente, chiar și unele medicamente. Când o persoană intră în contact cu un alergen, sistemul imunitar trimite un răspuns prin intermediul anticorpului lgE.

Cauzele alergiilor

Sistemul imunitar reprezintă mecanismul de apărare al corpului împotriva invadatorilor străini, în special a infecțiilor. El are funcția de a recunoaște și a reacționa atunci când intră în contact cu substanțe străine (antigeni). Când sistemul imunitar identifică antigenii, acesta produce anticorpi - proteine care luptă împotriva unui tip anume de antigeni. Acești anticorpi (imunoglobuline) sunt protectori, ajutând la distrugerea particulelor străine prin atașarea de suprafața acestora. Astfel, este mai ușor pentru sistemul imunitar să le distrugă.

Simptomele alergiilor

Părțile corpului care sunt mai predispuse la simptome alergice sunt: ochii, nasul, plămânii, pielea și tractul gastro-intestinal.

Printre cel mai des întâlnite alergii se numără:

1. Rinita alergică (febra fânului)

alergii Rinita alergică (sau febra fânului) este cea mai comună alergie și se caracterizează prin scurgeri nazale, mâncărimi și lăcrimarea ochilor. Aceasta este cauzată de anumiți alergeni prezenți în aer.

Rinita alergică prezentă tot anul sau cea perenă este de obicei cauzată de anumiți alergeni prezenți în interiorul casei, cum ar fi acarienii, părul de animale sau mucegaiul. Alergiile sezoniere sunt de obicei cauzate de polenul din flori, copaci, iarbă etc. Există persoane care suferă de ambele tipuri de alergii. Simptomele rezultă din inflamarea țesutului din interiorul nasului, după expunerea la alergeni. Zonele adiacente, cum ar fi ochii, urechile, sinusul și gâtul pot fi, de asemenea, afectate. Cele mai comune simptome includ:

 • Rinoree (curgerea nasului)
 • Strănut
 • Mâncărimi ale nasului, ochilor, urechilor și ale gâtului
 • Gât ititat

2. Astmul

alergii Astmul este o boală respiratorie, caracterizată prin inflamarea și hiperactivitatea căilor aeriene, ceea ce duce la constricția reversibilă a acestora. Astmul poate coexista uneori cu rinita alergică. Alți factori care declanșează apariția astmului sunt reprezentați de infecții respiratorii virale și exercițiile fizice. Cele mai comune simptome:

 • Dificultăți în respirație
 • Respirație șuierătoare
 • Tuse
 • Senzație de apăsare în piept

3. Alergia oculară (conjunctivita)

Alergia oculară este definită prin inflamarea membranelor care acoperă globul ocular și a suprafeței pleoapei inferioare. Inflamarea apare ca răspuns la o reacție alergică și poate produce următoarele simptome:

 • Înroșirea ochilor și a zonei de sub aceștia
 • Ochi apoși, cu mâncărimi
 • Umflarea membranelor

4. Eczema (dermatita atopică)

alergii Eczema (sau dermatita atopică) reprezintă o afecțiune des întâlnită la persoanele care au și alte alergii (astm sau rinită alergică), însă apare doar la expunerea la un anumit alergen. Eritemul rezultă dintr-un proces de inflamare complicat. Cele mai comune indicii ale prezenței unei eczeme includ:

 • Piele uscată asociată cu mâncărimi persistente
 • Iritație
 • Roșeață

5. Urticaria

Urticaria este o reacție a pielii, aceasta devenind roșiatică și provocând mâncărimi. Poate apărea în orice zonă a corpului și cel mai adesea se datorează unei reacții alergice la un aliment sau medicament, deși, cel mai adesea rezultă dintre infecție virală, la copii. Dacă urticaria reapare frecvent (urticaria cronică), aceasta nu se datorează unei reacții alergice, iar cauza reală este de obicei mai greu identificată. Simptomele urticariei sunt:

 • Pete roșii pe piele
 • Senzație de mâncărime intensă
 • Uneori umflare a buzelor, feței, mâinilor și a picioarelor

Șocul anafilactic

alergii Șocul anafilactic reprezintă o reacție alergică ce poate pune în pericol viața, deoarece sunt afectate mai multe organe în același timp. Alergenii care duc la apariția șocului anafilactic se găsesc de obicei în alimente, medicamente și venin (din înțepăturile albinelor). Alergenii prezenți în aer produc foarte rar un șoc anafilactic. Printre simptomele șocului anafilactic se numără:

 • Urticarie
 • Congestie nazală, curgerea nasului, mâncărimi ale ochilor
 • Umflarea limbii și a gâtului
 • Disconfort abdominal, amețeală, vărsături, diaree
 • Respirație dificilă, respirație șuierătoare, tuse
 • Scăderea tensiunii arteriale, care duce la confuzie, leșin sau șoc

Șocul anafilactic se produce atunci când vasele de sânge se lărgesc excesiv, din cauza reacției alergice, ceea ce duce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. Din această cauză sângele ajune cu dificultate la organe, ceea ce puen viața în pericol.

Remedii pentru alergiile sezoniere

 • Soluție salină - pentru a calma alergiile respiratorii, deoarece aceasta înlătură elementele iritante.
 • Spălați-vă părul după o plimbare în aer liber. Polenul tinde să se depună pe păr, fiind foarte ușor să ajungă în ochi.
 • Evitați aerul poluat deoarece agravează simptomele.
 • Consumați ceai de mentă, deoarece desfundă nasul și calmează mucoasa iritată. Ceaiul de mentă conține substanțe antiinflamatoare și are efecte antibacteriene.
 • Inhalați aburi pentru a calma sinusul iritat. Fierbeți câteva căni de apă și puneți-o într-un bol mare. Aplecați-vă deasupra bolului, acoperiți-vă capul cu un prosop și respirați deasupra aerului fierbinte 5-10 minute.
 • Dezumidifcați aerul pentru că acarienii iubesc umezeala. Investiți într-un dezumidifcator sau folosiți aerul condiționat.
 • Luați antihistaminice dacă aveți o alergie sezonieră.

Sursa: medicinenet.com - howstuffworks.com
Sursa foto: healthcastle.com - healthland.time.com - stories.mywiserhealth.com - ipcblog.org

Comentarii

Articole similare

Alimente bogate în zinc

Zincul reprezintă unul dintre mineralele esențiale de care corpul nostru are nevoie - este prezent în aproape fiecare celulă a corpului. Zincul are un rol important în acțiunea enzimelor, acestea inițializând...

Beneficiile morcovilor pentru păr și piele

Morcovii au efecte benefice asupra pielii, datorită vitaminei A și antioxidanților, care protejează împotriva bolilor de piele și ajută la menținerea sănătății pielii. Printre beneficiile consumului de morcovi asupra pielii, se numără...

Alimente pentru pielea uscată

Temperatura scăzută din timpul anotimpului rece poate dăuna pielii. Din cauza umidităţii mai scăzute faţă de lunile de vară, pielea devine mai uscată şi provoacă mâncărimi. În afară de folosirea unui hidratant puternic...

Cum ne afectează emoţiile pielea

Foarte mulţi factori contribuie la apariţia problemelor specifice pielii. Mediul înconjurător, regimul de igienă şi dieta sunt doar câţieva dintre factorii care manifestă cea mai mare influenţă...

Cele mai bune ceaiuri împotriva stresului

Vă simţiţi suprasolicitat, obosit şi stresat? Alegeţi ceaiurile din plante pentru calmarea nervilor şi pentru o sănătate mai bună. Iată care sunt beneficiile ceaiurilor de plante...

Importanţa usturoiului pentru sănătate

Usturoiul are proprietăţi antibacteriene, previne apariţia cancerului de stomac şi de colon, controlează nivelul colesterolului şi presiunea sângelui. Usturoiul nu este benefic doar pentru sănătate...
Publicitate