Home « dietă « 10 motive pentru care ar trebui să eliminați zahărul din alimentație

10 motive pentru care ar trebui să eliminați zahărul din alimentație

Adaugat pe 18 februarie 2014

remedii depresie În prezent, zahărul rafinat se regăsește într-o multitudine de produse consumate uzual: în pâine, sosuri, dressinguri pentru salate, chiar și în fructele congelate!

Zahărul are foarte multe efecte negative asupra sănătății, motiv pentru care eliminarea acestuia din dietă vă va conferi atât un corp mai armonios, cât și o viață mai lungă și mai sănătoasă. Iată care sunt 10 dintre motivele esențiale pentru care ar trebui să evitați zahărul rafinat:

1. Zahărul creează dependență

La fel ca și drogurile, zahărul stimulează eliberarea de dopamină, o substanță din creier care conferă o senzație de bine. Atunci când consumăm zahăr, corpul produce mai multă dopamină, ceea ce ne determină să consumăm mai mult zahăr, rezultând un cerc vicios.

2. Zahărul dăunează sistemului imunitar

Timp de câteva ore după ce s-a consumat zahăr, scade eficiența globulelor albe din sânge, ceea ce determină o diminuare a abilității corpului de a lupta împotriva bolilor și a infecțiilor.

3. Zahărul scade cantitatea de minerale esențiale din corp

remedii depresie Zahărul conține calorii goale, fără nicio valoare nutrițională. În plus, acesta determină o scădere a mineralelor esențiale pentru corp: sodiu, potasiu și calciu. Astfel, dinții și oasele devin mai sensibile, ceea ce duce la apariția cariilor și a unor boli, precum osteoporoza.

4. Zahărul contribuie la apariția cancerului

O veche zicală spune: "Cancerul iubește zahărul." Consumul unei cantități mari de zahăr determină corpul să producă prea multă insulină, aceasta încurajând dezvoltarea celulelor - un aspect pozitiv pentru celulele sănătoase, însă nu și pentru cele canceroase. Consumul excesiv de zahăr a fost corelat cu apariția mai multor tipuri de cancer: de sân, de colon, pancreatic și endometrial.

5. Zahărul dăunează ficatului

Zahărul rafinat are în compoziția 50% fructoză și 50% glucoză. Ficatul este singurul organ care poate metaboliza fructoza. Atunci când prea multă frunctoză pătrunde în ficat, aceasta va fi transformată în grăsime, care se va depune și va cauza apariția unor boli.

6. Zahărul crește rezistența la insulină

Insulina conduce glucoza în celulele din sânge. O cantitate mare de glucoză este toxică. Astfel, atunci când pancreasul nu poate folosi cantitatea prea mare de glucoză, acesta secretă insulină, pentru a elimina glucoza din sânge - astfel apare rezistența la insulină. Atunci când corpul devine rezistent la insulină, pancreasul nu mai funcționează corect, ceea ce determină apariția diabetului de tipul II. Insulina încurajează și depunerea grăsimilor, ducând la obezitate.

7. Zahărul contribuie la îmbătrânirea prematură

remedii depresieZahărul dăunează producției de colagen și elastină, acestea fiind responsabile de menținerea elsticității pielii.

8. Zahărul contribuie la apariția depresiei, anxietății, oboselii cronice, iritabilității și a schimbărilor de dispoziție

Când se consumă zahăr, crește nivelul serotoninei din creier - hormon care determină o stare de bine. Când zahărul se elimină, nu se mai resimte acea stare de bine, motiv pentru care apare pofta de a consuma ceva dulce. Apare astfel un cerc vicios, cu efecte dăunătoare.

9. Zahărul crește hiperactivitatea la copii

Zahărul rafinat pătrunde în sânge rapid, producând o fluctuație a nivelului de glucoză din sânge, crescând adrenalina și determinând copiii să fie mai activi.

10. Zahărul afectează colesterolul

Consumul excesiv de zahăr scade nivelul colesterolului bun (HDL) - acesta ajută la eliminarea colesterolului rău (LDL) care se depune pe pereții arterelor. De asemenea, s-a constatat că zahărul determină creșterea nivelul trigliceridelor, un tip de grăsime care se găsește în sânge și care crește riscul de boli de inimă.

Îndulcitorii artificiali, chiar dacă nu conțin zahăr, ar trebui evitați de asemenea. Aceștia conțin o mulțime de chimicale fără vreo valoare nutrițională și cu multe efecte secundare.

Zahărul natural care se găsește în fructe nu are efectele negative ale zahărului procesat. Dacă doriți să adăugați un gust dulce mâncărurilor și băuturilor, optați pentru îndulcitorul din ștevie. Acesta este extras din plantă, nu are calorii, este mai dulce ca zahărul și nu are efect negative asupra sângelui.

Eliminarea zahărului din dietă poate fi dificilă la început, însă în scurt timp veți observa efectele pozitive!

Sursa: urbanremedy.com
Sursa foto: womenpla.net - newportnaturalhealth.com - guardian.com.sg - all4women.co.za

Comentarii

Articole similare

Sfaturi pentru a reduce durerea de spate

Cu toţíi ne confruntăm la un moment dat în viaţă cu durerea de spate. Indiferent de  cauza apariţiei durerii de spate, aceasta este cu adevărat...

Fructul Sharon (kaki) - beneficii pentru sănătate

Sharon sunt fructe exotice, cu un gust delicios, însă beneficiile acestora sunt mult mai numeroase. Printre acestea se numără abilitatea de a îmbunătăți vederea, reducerea semnelor îmbătrânirii...

Cum învingem pofta de dulce

Dacă aveți poftă de morcov sau de măr, e perfect. Dar dacă, asemenea majorității oamenilor, aveți pofte mai puțin sănătoase, urmați sfaturile de mai jos pentru a nu cădea pradă...

Chia - beneficii pentru sănătate

În limba Nahuatl 'chian' înseamnă 'uleios', de aici provenind numele semințelor chia. Semințele chia conțin fibre, proteine, grăsimi, calciu, magneziu...

Fructe permise persoanelor cu diabet (2)

Merele, cireșele, prunele negre și guava au beneficii multiple pentru persoanele bolnave de diabet. Alături de aceste fructe cu proprietăți deosebite, se numără și:

Fructe permise persoanelor cu diabet (1)

Diabetul este o tulburare a metabolismului, caracterizată printr-un nivel crescut al zahărului în sânge (glucozei). Diabetul poate fi de tipul 1 (corpul nu poate produce insulină) sau de tipul 2 (corpul nu poate...
Publicitate