Home « Dezvoltare personală « 10 modalităţi de a dezvolta încrederea în sine

10 modalităţi de a dezvolta încrederea în sine

Adaugat pe 12 martie 2013

persoana pozitiva Încrederea în sine reprezintă diferenţa dintre a te simţi de neoprit şi a te simţi foarte speriat, fără o ţintă anume. Percepţia pe care o aveţi asupra propriei persoane are un impact major asupra modului în care vă percep celelalte persoane. Percepţia reprezintă realitatea - cu cât aveţi mai multă încreredere în dumneavoastră, cu atat cresc şansele să reuşiţi ceea ce vă propuneţi.

Deşi mulţi dintre factorii care afectează încrederea în forţele proprii nu pot fi controlaţi, există o serie de aspecte pe care le puteţi realiza pentru a vă construi încrederea în dumneavoastră în mod conştient. Aplicând următoarele strategii, veţi reuşi să vă valorificaţi potenţialul:

1. Optaţi pentru haine de calitate

Deşi haina nu-l face pe om, cu siguranţă are un impact asupra felului în care acesta se simte. Atunci când sunteţi mulţumit de aspectul exterior, vă veţi schimba percepţia despre propria persoană şi modul de a interacţiona cu alte persoane. De cele mai multe ori, vă puteţi simţi mai bine apelând la duşuri frecvente, igienă personală impecabilă, haine curate, care să respecte tendinţele.

Acest lucru nu înseamnă că va trebui să cheltuiţi foarte mulţi bani pe haine. O regulă importantă este să achiziţionaţi mai degrabă haine mai scumpe şi mai puţine, în loc să optaţi pentru mai multe haine, dar mai ieftine. Pe termen lung acest lucru înseamnă să cheltuiţi mai puţin, deoarece hainele mai scumpe nu se deteriorează prea uşor şi rămân în tendinţe mai mult timp faţă de hainele ieftine.

2. Mergeţi repede

O modalitate prin care puteţi spune cum se simte o persoană este prin analiza mersului ei. Este încet? Obosit? Greoi? Sau este energic şi cu scop? Persoanele care au încredere în forţele proprii merg repede. Ele au locuri în care trebuie să ajungă, oameni cu care să se întâlnească şi lucruri importante de realizat. Chiar dacă nu vă grăbiţi, puteţi creşte încredere în dumneavoastră grăbind pasul. A merge cu 25% mai repede vă va face să păreţi şi să vă simţiţi mai important.

3. O poziţie a corpului corectă

În mod similar, postura unei persoane spune multe despre aceasta. Oamenii cu umerii lăsaţi şi cu mişcări încete arată o lipsă a încrederii în sine. Ei nu sunt entuziasmaţi de ceea ce întreprind şi nu se consideră importanţi. Prin încercarea de a adopta o postură corectă, vă veţi simţi mai încrezător. Staţi drept, ţineţi capul sus şi apelaţi la contactul vizual. Veţi face o impresie pozitivă şi vă veţi simţi instant mai alert şi mai puternic.

4. Discurs personal

Una dintre cele mai bune modalităţi de a câştiga încredere în sine este ascultarea unui discurs motivaţional. Din păcate, oportunităţile de a asculta un discurs deosebit nu sunt foarte dese. Puteţi să vă creaţi un discurs personal, de 30-60 secunde, în care să subliniaţi ţelurile şi punctele dumneavoastră forte. După aceea, citiţi-l cu voce tare în oglindă (sau în minte dacă preferaţi aşa) oricând simţiţi nevoia să vă îmbunătăţiţi nivelul de încredere în forţele proprii.

5. Mulţumire

Când vă concentraţi prea mult asupra a ceea ce vă doriţi, mintea creează motive din cauza cărora nu aţi reuşit. Astfel, vă veţi simţi mai slab, mai fără putere. Cea mai bună modalitate de a evita să vă simţiţi astfel este să vă concentraţi pe mulţumire. Alocaţi-vă timp zilnic pentru a enumera mental lucrurile pentru care trebuie să fiţi mulţumit, recunoscător. Rememoraţi succesele din trecut, abilităţile unice, relaţiile bazate pe afecţiune şi momenteşe pozitive. Veţi fi uimit de cât de multe aţi realizat şi veţi fi motivat pentru a face următorul pas spre succes.

6. Faceţi complimente altor persoane

Atunci când gândiţi negativ despre propria persoană, de obicei proiectaţi acele sentimente asupra altor persoane, sub forma insultelor şi bârfelor. Pentru a întrerupe acest ciclu al negativităţii, făceţi-vă un obicei din a lăuda alte persoane. Refuzaţi să vă angajaţi în discuţii negative despre alte persoane şi faceţi un efort şi complimentaţi persoanele din jurul dumneavoastră. În acest proces, veţi reuţi să vă dezvoltaţi încrederea în dumneavoastră. Dacă vedeţi părţile pozitive la alte persoane, indirect identificaţi tot ceea ce e mai bun în propria persoană.

7. Aşezaţi-vă în primul rând

La şcoală, birou sau în locurile publice, oamenii tind să se aşeze pe ultimele locuri din încăpere. Cei mai mulţi oameni preferă locurile din spate, deoarece se tem să fie observaţi. Acest aspect reflectă lipsă de încredere în propria persoană. Prin decizia de a vă aşeza în primul rând, puteţi trece peste această frică iraţională şi să vă dezvoltaţi încrederea în dumneavoastră. De asemenea, veţi fi mai vizibil pentru persoanele importante care vorbesc din faţa camerei.

8. Luaţi cuvântul

În timpul discuţiilor în grup, multe persoane nu vorbesc niciodată, deoarece le este teamă de a nu spune ceva nepotrivit, urmând să fie judecaţi de cei din jur. Această frică nu este cu adevărat justificată. În general, oamenii sunt mai îngăduitori decât ne imaginăm noi. De fapt, cei mai mulţi oameni se confruntă cu aceleaşi temeri. Prin realizarea efortului de a lua cuvântul, cel puţin o dată, în fiecare discuţie în grup, veţi deveni un orator mai bun, mai încrezător în propriile gânduri şi veţi fi recunoscut ca un leader de către colegii dumneavoastră.

9. Faceţi exerciţii

La fel ca aspectul exterior, aspectul corpului are un impact imens asupra încrederii în sine. Dacă nu sunteţi în formă, vă veţi simţi nesigur. neatractiv şi mai puţin energic. Prin realizarea de exerciţii fizice vă veţi îmbunătăţi aspectul fizic, vă veţi simţi mai energic şi realizaţi ceva pozitiv. A avea disciplina de a face exerciţii fizice nu numai că vă va face să vă simţiţi mai bine, dar va crea o stare pozitivă, pe baza căruia vă puteţi construi întreaga zi.

10. Concentraţi-vă pe contribuţie

Cel mai adesea suntem concentraţi pe propriile dorinţe şi nu acordăm atenţie nevoilor altor persoane. Dacă încetaţi să vă gândiţi numai la dumneavoastră şi încercaţi să ajutaţi persoanele din jur, nu vă veţi face atât de multe griji în privinţa propriilor lipsuri. Astfel, veţi creşte nivelul încrederii în propria persoană şi veţi acţiona cu o eficienţă maximă. Cu cât contribuiţi mai mult la binele celor din jur, cu atât veţi fi recompensat cu succes personal şi recunoaştere.

Sursă foto: www.hypnosisdownloads.com

Comentarii

Articole similare

Sfaturi pentru a reduce durerea de spate

Cu toţíi ne confruntăm la un moment dat în viaţă cu durerea de spate. Indiferent de  cauza apariţiei durerii de spate, aceasta este cu adevărat...

Beneficiile stretchingului

Stretchingul are o multitudine de beneficii. Dacă începeți un program de stretching, veți observa următoarele beneficii: diminuarea durerilor, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea flexibilității...

15 tactici pentru a vă dubla productivitatea

Doriți să deveniți mai productivi? În continuare veți afla câte 5 acțiuni pe care trebuie să le realizați dimineața, după-amiaza și seara. Aplicând aceste 15 tactici, veți deveni mai eficient...

Ce haine se poartă în vara 2014

Chiar dacă v-ați informat deja cu privire la ceea ce se poartă în primăvara/ vara anului 2014, în acest articol veți descoperi ce articole vestimentare pot fi purtate cu ușurință de orice femeie...

Trucuri pentru picioare mai subțiri

Chiar dacă pare că mai este timp până la vară, niciodată nu este prea devreme să ne informăm pentru a obține aspectul pe care ni-l dorim. În plus, ar trebui să arătăm bine pe tot parcursul anului...

Cum ne îmbunătățesc viața exercițiile fizice

Beneficiile exercițiilor fizice nu se rezumă numai la scădere în greutate și corp tonifiat. Este dovedit faptul că exercițiile fizice nu antrenează numai corpul, ci și creierul, îmbunătățind performanța acestuia...
Publicitate